Az amerikai hadsereg Zarkávi nyomában van

2005.06.26. 23:27

Az amerikai hadsereg közel áll a legjobban keresett iraki terrorista, Abu Muszab az-Zarkávi tartózkodási helyének megállapításához - közölte vasárnap John Abizaid tábornok, a térségbeli amerikai erők parancsnoka.

A tábornok a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: az amerikai hadseregnek van egy jó elgondolása arról, hogy hol tartózkodhat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyának vezetője, és azt is tudja, hogyan lehetne elfogni őt.

Abizaid hangsúlyozta, hogy nemcsak egy emberről, hanem a hálózatáról is szó van, amely Irakon belül működik, kapcsolatban áll az al-Kaidával, és szíriai támogatást élvez. Ez a hálózat külföldi harcosokat visz be Irakba Szaúd-Arábiából és Észak-Afrikából. Köze van az afganisztáni és pakisztáni fejleményekhez.

Abizaid tábornok szerint az amerikai hadseregre "világméretű küzdelem vár", Zarkávi hálózatát szét kell rombolni, őt magát el kell fogni, vagy meg kell ölni. De meg kell fontolni, hogy az amerikaiak nehéz ellenséggel állnak szemben, és hosszú háborúra van kilátásuk a térségben.

A tábornok azt követően nyilatkozott a CNN-nek, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter megerősítette a The Sunday Times című brit lap jelentését, mely szerint az amerikai hadsereg képviselői iraki lázadókkal tárgyalnak az erőszak megfékezéséről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK