Egymillió embert veszélyeztet a hőség Olaszországban

2005.06.28. 18:52

Egymillió embert veszélyeztet Itáliában a hőség, amely kedden az északi városok számára is 35-37 fokot jelentett árnyékban, s a nap folyamán a kánikula négy idős ember halálát okozta.

Az olasz polgári védelem sorozatban adott ki figyelmeztetéseket, ismertetve a nagy hőség idején elengedhetetlenül szükséges óvintézkedéseket, elsősorban az idős korosztály számára: a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás szükségességét, a könnyű étkezést s a déli órákban való otthoni pihenést.

A hatóságok szerint a kedden csúcspontját elért hőhullám közel egymillió ember számára jelentett komolyabb veszélyforrást, ugyanakkor némi enyhülést csak csütörtökön várnak, ekkor éri el Észak-Itáliát egy esőfront.

A csúcsra járatott légkondicionálók miatt kedden az áramfogyasztási rekordot is megdöntötték, 54 ezer megawatt után kell majd állni a számlákat a fogyasztóknak (az eddigi csúcs a tavalyi 53 600 megawatt volt). Az olasz áramszolgáltatók rendkívüli tanácskozást is tartottak, de megnyugtatták a lakosságot, elegendő tartalék teljesítménnyel rendelkeznek, hogy kizárják a nagyobb áramszüneteket, a hálózat összeomlását.

Gianni Alemano olasz mezőgazdasági miniszter kedden állami segítséget is ígért a szárazság sújtotta termelőknek, jelezve, hogy válságövezetnek nyilvánítják majd a szakértői elemzések után a leginkább érintett területeket.

A hőség az autópályákon is gondot okoz, ahol gyakoriak a torlódások, elsősorban a melegben mind gyakoribbá váló balesetek miatt. A polgári védelem és a rendőrség az A1-es autópályán a Bologna Borgo Panigale és Modena-sud közötti, baleset okozta több tucat kilométerre megnőtt dugóba szorult több ezer autósnak osztott folyamatosan ásványvizet.