Bush zároltatja a tömegpusztító fegyvereket fejlesztő cégek vagyonát

2005.06.29. 22:27

George Bush amerikai elnök szerdán elrendelte a tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére irányuló iráni, észak-koreai és szíriai törekvésekben közreműködő külföldi cégek, bankok, illetve személyek egyesült államokbeli javainak a zárolását, és újabb intézkedéseket hagyott jóvá a hírszerzés reformjára.

A rendelet célpontja egyebek között az észak-koreai Tanchon Commercial Bank, a Korea Mining Development Trading Corportion, a Korea Ryonbong General Corporation, az iráni Aerospace Industries Organization, a Shahid Hemmat és a Shahid Bakeri ipari csoportok, az iráni atomenergia hivatal, illetve egy szíriai kutatóintézet.

John Snow pénzügyminiszter szerdai közleményében arra buzdított a világ országait, hogy az amerikai példát követve foganatosítsanak hasonló intézkedéseket a tömegpusztító fegyverek terjedésében vétkes cégek és személyek javainak a befagyasztására.

A rendelet része azoknak az újabb intézkedéseknek, amelyeket Bush elnök szerdán hagyott jóvá az amerikai titkosszolgálatok megreformálására. Az elnök összesen 70 indítványnak adott zöld utat abból a 74-ből, amelyet egy független bizottság terjesztett be márciusban a 2001 szeptember 11-i terrorcselekmények tanulságaként feltárt hiányosságok és mulasztások kiküszöbölésére.

Az új reformintézkedések között szerepel a Nemzetbiztonsági Szolgálat megalakítása a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kebelén belül. Az új hivatal fogja össze az FBI-nál és az igazságügyi tárcánál végzett információgyűjtést és hangolja össze a kémelhárítás feladatait és az erőforrások felhasználását.

Az elnök elfogadta azt a javaslatot is, hogy az FBI keretében hozzák létre az atomfegyverek terjedése elleni harc nemzeti központját, a Proliferáció-ellenes Nemzeti Központot. Jóváhagyta azt a javaslatot is, hogy teremtsék meg a nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes igazságügyi miniszterhelyettes posztját. A hírszerzés megreformálásának a jegyében néhány intézkedést már korábban megvalósítottak, így már létrehozták a 15 önálló szerv tevékenységét összehangoló nemzeti hírszerzési igazgató posztját, amelyre George Bush amerikai elnök John Negroponte diplomatát nevezte ki, aki előzőleg ENSZ-nagykövetet volt, majd az Egyesült Államok iraki nagykövete.