Egész Kanadában házasodhatnak a melegek

2005.06.29. 6:58

A kanadai képviselőház elfogadta az azonos nemű párok házasságkötését engedélyező törvényt. Ezután már nem csak az ország hét tartományában, hanem mindenhol házasodhatnak a homoszexuálisok Kanadában.

A kanadai képviselőház kedden elfogadta az azonos nemű párok házasságkötését engedélyező törvényt. A konzervatív körök és az egyházak (beleértve az iszlám és a szikh közösségeket) által erősen vitatott és támadott jogszabályt a kanadai törvényhozók 158:133 arányban hagyták jóvá. A Paul Martin miniszterelnök vezette kisebbségi liberális kormány által benyújtott törvényt még a szenátusnak is el kell fogadnia, ami formaságnak tűnik az ottani erős liberális többség miatt.

Kanadában az azonos neműek házassága hét tartományban már eddig is lehetséges volt, az új törvénnyel ennek hatályát szövetségi szinten, országos méretekben is kiterjesztették. Ezzel Hollandia és Belgium után Kanada a harmadik ország a világon, ahol a homoszexuálisok és leszbikusok a különböző nemű párokéval teljesen egyenértékű házasságot köthetnek.

Kormánystatisztikák szerint Kanadában hozzávetőleg 34 ezer homoszexuális és leszbikus pár él. Kapcsolatuk törvényesítése csak a polgári házasságkötésre vonatkozik, ezért indokolatlan az egyházak korábban hangoztatott aggodalma, hogy rákényszerülnek az ilyen párok összeesketésére, amit ha nem tesznek meg, bíróság elé citálhatják őket.