Pristina nem tárgyal Belgráddal Koszovó státusáról

2005.06.29. 20:19

Bajram Kosumi koszovói kormányfő semmilyen körülmények között sem hajlandó Belgráddal közvetlenül tárgyalni Koszovó jövőbeni státusáról. A miniszterelnök szerdai nyilatkozata szerint bármi más témáról lehet szó, de ahhoz is parlamenti jóváhagyás kell.

Kosumi a tartományi parlament nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának ülésén vett részt, és ezután ismételte meg korábbi álláspontját, miszerint Pristina hajlandó bármiről közvetlenül tárgyalni Belgráddal, kivéve a tartomány jövőbeni státusát. A miniszterelnök szerint ez nemcsak rá és a kormányára, hanem bármely más tartományi intézményre is vonatkozik, mert Koszovó jogállásának eldöntése a tartomány lakóira tartozik.

A belgrádi média szerint a miniszterelnök hozzátette, hogy politikai szintű tárgyalásokra szükség van, már csak azért is, hogy előrelépés történjen a már zajló belgrádi-pristinai szakértői megbeszéléseken a tartomány gondjait érintő kérdésekről.

A nemzetközi közösség erősen szorgalmazza a belgrádi és pristinai politikai vezetők tárgyalásait, ez az egyik sarkalatos pontja az ENSZ normakövetelményeinek is. A két miniszterelnöknek mindeddig nem sikerült megállapodnia sem a találkozó időpontjáról, sem a helyszínről. Az elnöki szintű találkozót pedig az akadályozza, hogy Ibrahim Rugova koszovói elnök kizárólag nemzetközi konferencia keretében hajlandó találkozni Boris Tadic szerb elnökkel.

Belgrád és Pristina közeledését vélhetően még jobban fogja nehezíteni az, hogy az említett parlamenti bizottság szerdán úgy döntött, hogy mindenfajta legmagasabb szintű politikai kapcsolatfelvételt a tartományi parlamenti vitának kell megelőznie.