A guantánamói amerikai fogolytáborban a bebörtönzöttek halálos dühvel szállnak szembe az őrökkel, a körülmények feszültek és kaotikusak egy olyan belső katonai jelentés szerint, amelyet a foglyokkal szembeni állítólagos visszaélések kivizsgálása alapján készítettek, és amelynek egy másolatát megszerezte az AP amerikai hírügynökség.

A foglyok a hőség elviselhetetlensége miatt verik cellájuk rácsát. Leköpik, lelocsolják az őröket bármilyen folyadékkal, ami "kéznél van", akár vizelettel is. Néha - ha sikerül - megütik, megrúgják őket. A katonai rendészek pedig megtorolják ezeket a támadásokat, időnként fizikai erővel - ütéssel, könnygázzal, maró folyadék arcba spriccelésével - olvasható a 278 oldalas jelentésben, amely katonai nyomozók megállapításait, szemtanúk vallomásait tartalmazza. Az amerikai hírügynökség egy olyan bírósági kereset révén jutott hozzá a dokumentumhoz, és ismertette azt pénteken, amelyet az amerikai alkotmány sajtószabadságra vonatkozó részére hivatkozva nyújtott be.

Az amerikai katonai hatóságok már korábban is hoztak nyilvánosságra olyan eseteket, amelyekben börtönőrök megtorolták a foglyok valamilyen támadását, és amelyeknek az eredménye leginkább egy kisebb fegyelmi eljárás lett. A most megismert vizsgálati eredmény legmeghökkentőbb eleme, hogy a terrorcselekménnyel vádolt foglyok időnként mindenre elszántan szállnak szembe őreikkel.

A hírügynökség szerint a jelentés nem ad átfogó képet a kubai öbölben fenntartott börtön viszonyairól, és sok helyen hiányos. Katonai cenzorok több nevet kitöröltek belőle, a kézzel írott részek gyakran olvashatatlanok, egyes oldalak hiányoznak, mások nem illenek a szövegkörnyezetbe. Bizonyos esetleírások zavarosak. A jelentés inkább egy pillanatfelvétel a börtön feszültséggel teli, kaotikus életéről.