Közvetlen kapcsolatfelvétel történt az Egyesült Államok és Észak-Korea között a Phenjan atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalások újrafelvétele kapcsán - közölte pénteken a külügyminisztérium.

Sean McCormack szóvivő elmondta, hogy a csütörtöki kapcsolatfelvétel egy New York-i konferencián történt, de tárgyalásokat a felek nem folytattak, és nem született döntés az észak-koreai atomprogramról - az Egyesült Államok, Kína, Japán, Dél-Korea, Oroszország és Észak-Korea részvételével - folytatott hatoldalú tárgyalások újrakezdéséről.

A kapcsolatfelvétel az Egyesült Államokat a hatoldalú tárgyalások keretében képviselő Joseph DeTrani és James Foster a külügyminisztérium koreai ügyekért felelős osztályának igazgatója, valamint egy magas rangú észak-koreai diplomata, Ri Gun Mo között történt - közölte a szóvivő.

"Továbbra is várjuk, hogy Észak-Korea megjelölje az időpontot, amikor visszatérnek a hatoldalú tárgyalásokhoz, és építő szellemben részt vesznek azokon" - hangoztatta.

A két amerikai diplomata májusban már titokban találkozott koreai illetékesekkel. A májusi találkozó után az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy Phenjan jelezte érdeklődését a tárgyalások újrakezdése iránt, ám az azóta eltelt időben sem az időpontot, sem a helyszínt nem jelölték ki. A szóvivő nem nyilatkozott arról, hogy Észak-Korea ismételten jelezte-e érdeklődését.