Bezártak a szavazóhelyiségek vasárnap este Albániában, ahol parlamenti választásokat tartottak. A szavazás során szerte az országban néhány szabálytalanság és incidens történt.

A jobboldali republikánus párt egyik megfigyelőjét tűzfegyverrel megsebesítették egy tiranai szavazóhelyiség kijáratánál kialakult vita során - közölte a rendőrség. Szemtanúk szerint a megfigyelő egy másik párt szimpatizánsával keveredett vitába.

A részvételi arány 17.00 órakor 44 százalékos volt, és szinte valamennyi szavazóhelyiség bezárt a tervezett 19.00 órakor, csak néhány helyen tartottak tovább nyitva, ahol a választók személyazonosságának ellenőrzése miatt késlekedett a szavazás - közölte Erton Szinani, a központi bizottság szóvivője. A szóvivő elmondta, hogy "néhány kisebb szabálytalanság és incidens történt, de nem befolyásolták károsan a szavazás lebonyolítását". Szinani elsősorban a választói névjegyzékekkel kapcsolatos problémákat említette, valamint a "családi szavazást", egy albán szokást, amely szerint a családfő szavaz a hozzátartozók helyett is.

Az Európai Unió ragaszkodott ahhoz,  hogy Albánia, amely Európa egyik legszegényebb országa, szabad és tisztességes választásokat tartson. Az EU szerint ez az egyik legfőbb előfeltétele annak, hogy 2005 végén aláírhassák a stabilizációs és társulási szerződést Tiranával.

Mintegy 2,8 millió szavazópolgárt vártak az urnákhoz, hogy megválasszák a 27 párt és választási koalíció 1253 jelöltje közül az ország 140 törvényhozóját.