Ahmadinezsád fejleszteni kívánja Teherán kapcsolatait

2005.07.04. 19:06

Irán a világ minden országával, köztük az európai államokkal is fejleszteni akarja kapcsolatait, ám ez utóbbiakat arra kéri, hogy tartsák tiszteletben az iráni választópolgárok "demokratikus választását" - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád megválasztott iráni elnök.

Az augusztus elején hivatalba lépő Ahmadinezsád az ISNA egyetemi hírügynökség által hétfőn idézett nyilatkozatában hangsúlyozta: Teherán a világ minden országával, köztük az európai államokkal is egyenlő és fejlődő kapcsolatokra törekszik, de azt tanácsolja a nyugati országoknak, hogy ne viseltessenek előítélettel az irániak választásával szemben.

"A nyugati országok (...) nem tetszeleghetnek a demokrácia és az emberek szabad választása védelmezőjének szerepében, miközben támadják az iráni nép demokratikus hozzáállását, amely 30 millió választópolgárnak az elnöválasztáson való részvételében nyilvánult meg" - hangoztatta Ahmadinezsád parlamenti képviselőket fogadva.

Közben a betiltott Iráni Kurdisztán Demokratikus Pártjának egyik tisztségviselője azt állította, hogy Ahmadinezsád közvetlenül részt vett egy kurd lázadó 1989-ben Bécsben történt meggyilkolásának előkészítésében. Abdul-Rahman Gaszemlut, a párt főtitkárát, valamint helyettesét és egy másik iráni kurd társát 1989. július 13-án végezte ki egy iráni osztag az osztrák fővárosban.

A párt iraki központjában nyilatkozó tisztségviselő hozzátette: tudomásuk szerint az iráni kormányzat három bizottságot hozott létre Gaszemlu meggyilkolására: az első eltervezte, a második - Ahmadinezsád vezette testület - a körülményeket biztosította hozzá, a harmadik pedig végrehajtotta a gyilkosságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK