Európa legnagyobb al-Kaida pere ért véget Madridban

2005.07.05. 23:55

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni, Európában eddigi legnagyobb bírósági tárgyalás ért véget kedd este Madridban a védelem zárszavával.

Az ítélet az elkövetkező hetekben várható. A két és fél hónapig tartó eljárás során a hírhedt terrorszervezet huszonnégy tagja ült a vádlottak padján, akik az al-Kaida egyik spanyolországi sejtjéhez tartoztak.

A csoport három vezetőjét a madridi hatóságok azzal vádolták, hogy részt vettek az Egyesült Államokban 2001 szeptember 11-én elkövetett terrortámadások előkészítésében és finanszírozásában. Ezen túlmenően azt a vádat is felhozták ellenük, hogy kapcsolatban álltak a 2004 március 11-i spanyolországi merényletek szervezőivel. A madridi vonatok elleni merényletek 191 halálos áldozatot követeltek.

A vád képviselői a három fővádlottra összesen 74 000 év börtönbüntetést indítványoztak. A spanyol jog szerint ugyanis az Egyesült Államok-beli terrortámadások 2973 halottja külön-külön gyilkosságnak számít, s ebben az esetben a bíróság minden elkövetett gyilkosságra a mindenkori legmagasabb büntetést követeli. A gyakorlatban azonban Spanyolországban egyetlen elítélt sem tölthet negyven évnél többet a börtönben.

A védelem ezzel szemben a vádlottak szabadon bocsátása mellett szállt síkra, azt hangoztatva, hogy nem terroristákról van szó. Maguk a vádlottak az utolsó szó jogán ártatlannak vallották magukat, elítélve a terrorizmus minden formáját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK