Fasiszta propagandával vádolnak három Révkomáromban tüntető magyart

2005.07.05. 20:58

Nyilvánosan elhangzott fasiszta propagandával gyanúsítja a szlovák rendőrség azt a három magyar állampolgárt, akik kedden Révkomáromban egy szlovák szélsőjobboldali demonstráció ellentüntetőiként a náci "Heil" köszöntést is kiejtették a szájukon; a várható vádemelés után a szlovákiai törvények szerint hat hónaptól három évig terjedő börtönre ítélheti őket a bíróság.

A magyar fiatalok mintegy harmincfős csoportja kedden ellentüntetésre érkezett Révkomáromba, ahol szélsőjobboldali szlovákok az egykori fasiszta szlovák állam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda egyenruháját utánzó öltözékben rendeztek demonstrációt Cirill és Metód ünnepén. A megemlékezésen elhangzó magyarellenes kijelentésekre a magyar ellentüntetők bekiabálásokkal reagáltak. Perceken belül heves szócsata alakult ki köztük. A magyarok azt kiabálták, hogy "Vesszen Trianon", a szlovákok pedig azt, hogy "Szlovákia miénk, Szlovákiát nem adjuk".   

A tettlegességet a rendőrség akadályozta meg. A közrendőrök és a rendőrkommandó tagjai a csoportok között kialakított sorfallal vették elejét az összecsapásnak, majd a magyarokat kiszorították az előre bejelentett szlovák tüntetés helyszínéről. Úgy tudni, hogy gumibotot is használtak ellenük.

Időközben előbb három, majd egy negyedik magyar állampolgárt is előállítottak. Hármat közülük nyilvánosan elkövetett fasiszta propagandával vádolnak, egy ellen szabálysértési eljárás indul, amiért a demonstráció helyszínéről elvitt egy koszorút, amit néhány lépéssel távolabb eldobott.

A tettlegesség nélkül végbement incidens szlovák résztvevői Szlovákia különböző helységeiből érkeztek Révkomáromba, hogy ott a szláv írásbeliséget megteremtő két bizánci szerzetes, Cirill és Metód szobra előtt nyilvánítsák ki hazafias érzéseiket és ellenkezésüket, amiért a szláv kereszténység két jeles alakjának szobrát a révkomáromi önkormányzat az építési törvényre hivatkozva nem engedélyezi felállítani. A szobrot ezért három éve - engedély nélkül - a hazafias szlovák szervezet, a Matica Slovenská székházának homlokzatán helyezték el.

A sok éve tartó, a magyar-szlovák ellentétekre gyakran okot szolgáltató szoborvita kedden oda vezetett, hogy a rendőrségi közbelépésnek köszönhetően sikerült csak megakadályozni a komolyabb összetűzést.

Riskó Nagy László, a pozsonyi magyar nagykövetség konzuljának a magyarok elleni vádemelésről egyelőre nincs tudomása. Ján Stark, a révkomáromi járás rendőrfőkapitánya jelezte: a kihallgatás után a négy magyar állampolgárt nem veszik őrizetbe, a vád ellen szabadlábon védekezhetnek.