Kudarc és tüntetések várhatók a G8-csúcstól

2005.07.05. 16:04

Kevés témában várható megállapodás a szerdán kezdődő G8-csúcson. A legfontosabbként emlegetett kérdések közül többen is alapvető az ellentét már a vendéglátó brit miniszterelnök és az amerikai elnök között is. Amerikai elemzők szerint a csúcs egyetlen eredménye a darfúri konfliktus ügyében várható. A csúcstalálkozót tüntetések tucatjai kísérik, alaphangulatát pedig a francia elnök brit konyhán való élcelődése adhatja meg.

Többek között a klímaváltozásról, a világkereskedelemről, az afrikai segélyekről és a szegény országok adósságainak elengedéséről tanácskoznak a világ leghatalmasabb országainak vezetői szerdától egy skóciai luxusnyaralóban. A skót felföldön található kitűnő golfpályákkal ellátott 270 szobás, 13 lakosztályos Gleneagles Hotelbe szervezett találkozó költsége eléri a 140 millió eurót.

A találkozón a vendéglátó, Tony Blair brit miniszterelnök elsősorban Afrika kérdését szeretné előtérbe helyezni, és abban bízik, hogy folytatható lesz az a folyamat, ami a közelmúltban indult, amikor a G8 pénzügyminiszterei megegyeztek, hogy elengedik a világ 40 legszegényebb országának körülbelül 55 milliárd dolláros tartozását.

Blair most azt szeretné elérni, hogy egyfajta "afrikai Marsall-tervet" hozzanak létre, amelyben megkétszereznék a fekete kontinensnek juttatott segélyeket. Így összesen évi 50 milliárd dollárt juttatnának segélyként Afrikának. George Bush amerikai elnök a múlt héten azt mondta, hogy kormánya már megháromszorozta az Afrikának szánt segélyeket, és a múlt héten kérte a kongresszust, hogy 2010-re ezt is duplázzák meg, ám előzetes hírek szerint még a csúcs előtt megegyezés született a rászoruló országok segélyeinek megduplázásáról.

A segélyek emelésének tervét ugyanakkor sokan kritizálják azzal, hogy Afrika problémáira nem ez a megoldás, hanem gazdasági és politikai reformokra is szükség van. Blairnek azt a felvetését, hogy kedvezőbb körülményeket teremtsenek az afrikai áruk számára a világpiacon, viszont nem övezi egyetértés. Ez azt jelentené, hogy meg kellene kurtítani például az amerikai és az európai mezőgazdasági termékek állami támogatását. Ez a kérdés komoly feszültségeket okoz magában az EU-ban is, Bush pedig kijelentette, hogy az USA csak akkor csökkenti a szubvenciót, ha az Unió is így tesz, ez azonban kérdéses.

A harmadik kérdés, melyet Blair bedob a tanácskozáson, a klímaváltozással függ össze. Az üvegházhatást fokozó gázok visszaszorítását célzó kezdeményezést azonban hevesen ellenzi az amerikai elnök, jóllehet a többi vezető támogatná. Bush kijelentette, hogy semmilyen kiotói jegyzőkönyvhöz hasonló kezdeményezést nem ír alá. Úgy tűnik, Blair hiába készíttetett egy tanulmányt is ez alkalomra nemzetközi óriáscégek bevonásával, elemzők nem sok esélyt látnak arra, hogy Bush engedjen az ügyben.

Nem csak Blair hoz azonban témákat a csúcstalálkozóra. A német kancellár például az egyre emelkedő olajárak miatt várhatóan azt szorgalmazza majd, hogy a Nyolcak kezdeményezzék az olajpiacok átláthatóbbá tételét. Ezzel az áremelkedés fő okaként számon tartott árspekulációkat lehetne visszaszorítani. Schröder emellett kezdeményezi, hogy általános szabályokat dolgozzanak ki a kockázati alapok számára.

A USA Today által megszólaltatott egyik washingtoni elemző szerint a vezetők várhatóan szót ejtenek az iráni és az észak-koreai atomprogram megakadályozásának lehetőségeiről is, jóllehet nem várható, hogy bármilyen ezzel kapcsolatos konkrét lépésben meg tudnának állapodni.

Más szakértők azt mondják, hogy a Nyolcak foglalkoznak majd a szudáni Darfúrban folyó vérengzésekkel is. Várhatóan repülésmentes övezet létrehozását szorgalmazzák a kérdéses régió fölött. Lee Feinstein amerikai külügyi szakértő szerint a szudáni ügy lehet az egyetlen, amelyben konkrét egyetértés és azt követő tett is várható a hatalmak vezetői részéről. Ezzel igazolhatják a G8 jelentőségét, és ezzel már mondhatják azt, hogy csináltak valami fontosat - mondta a USA Todaynak Feinstein.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK