Szektás video zavarta meg a kínai tévé adását

2005.07.05. 12:01

A Kínában üldözött Falunkung spiritualista mozgalomról szóló 15 perces felvétel került be a kínai központi televízió adásába. Az adást továbbító társaság feljelentést tett.

Megzavarták a kínai központi televízió műholdas adását. Ismeretlenek egy 15 perces, a Falunkung (Falungong) spiritualista mozgalomról szóló felvétellel zavarták meg az adást vasárnap este, amely 25 központi és 12 helyi csatornára terjedt ki - közölte az adást továbbító műholdat működtető társaság.

A zavarást Kína pénzügyi központjában, Sanghajban, és a déli különleges övezet központjában, Sencsenben (Shenzen), valamint Kuangtung (Guangdong), Hunan és Jünnan (Yunnan) déli, Ninghszia (Ningxia) és Belső-Mongólia északi, valamint Csöcsiang (Zheijang) keleti parti tartományokban is látni lehetett.

A kínai tévé adását továbbító műholdas társaság, a hongkongi APT Satellite Holdings főigazgatója hétfőn sajtóértekezleten jelentette be a zavarást, és egyúttal elítélte a tettet, amelyért szerinte maga a Falunkung mozgalom a felelős. Az igazgató közölte, hogy értesítette a hongkongi rendőrséget és a távközlési hatóságot, és azt kérte, hogy szigorúan büntessék meg a tetteseket.

A kínai kormány "ördögi kultusznak", kártékony vallási mozgalomnak minősíti a Falunkungot, melynek követőit üldözik, és megpróbálják elnyomni a mozgalmat. A tornagyakorlatokat buddhista és taoista tanításokkal ötvöző szervezet hongkongi szóvivője kedden azt állította, hogy nincs közük a zavaráshoz.

[origo]/MTI