Belga F-16-os vadászgépek indultak Afganisztánba

2005.07.06. 20:06

A belga légierő szerdán megkezdte történelme első Európán kívüli harci akcióját: négy F-16-os vadászgépet küldött Afganisztánba, az ottani nemzetközi biztonsági erők kötelékébe.

A gépek és személyzetük hat hónapon át állnak majd készültségben az ázsiai országban. Elsődleges feladatuk a NATO irányítása alatt álló nemzetközi biztonsági erő, az ISAF támogatása, szükség esetén különböző harci feladatok ellátása, de a katonai tervezők emellett az őszre tervezett afganisztáni parlamenti választások "biztosításában" is szerepet szánnak nekik. Belgiumhoz hasonlóan Hollandia is négy F-16-os gépet küld az országba, s a két Benelux-ország gépei közös alakulatban működnek majd.

Mivel a brüsszeli vezetés tavaly nyár óta egy C-130-as szállító repülőgéppel segíti az ISAF működését, a boszniai EU-békefenntartók kötelékébe pedig helikoptereket és pilóta nélküli felderítő repülőgépeket vezényelt, a belga légierő majdhogynem erején felül vesz részt a különböző nemzetközi missziókban. A belgák egyébként már tavaly is felhívták magukra a figyelmet nemzetközi szerepvállalásukkal: amikor a három balti ország, Litvánia, Lettország és Észtország tavasszal belépett a NATO-ba, s - légierejük nem lévén - a katonai szervezet vállalta légterük ellenőrzését, itt is belga F-16-osok biztosították az első váltást.