Súlyos börtönbüntetést kaptak a Vörös Brigádok tagjai

2005.07.08. 19:41

Három életfogytiglani ítéletet szabott ki a római esküdtszék az "új" Vörös Brigádok (BR) három terroristájára a D'Antona-gyilkosság ügyében, s egy negyedik vádlott négy és fél éves börtönbüntetést kapott.

Az olasz hatóságok az utóbbi két évben gyakorlatilag felszámolták az új Vörös Brigádok terrorszervezetet, amelynek tagjait több gyilkosság, rablás és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak. Az egyes ügyekben külön perek folynak, s az ítélkezés már az év elején elkezdődött.

Pénteken délután a római törvényszék hozott ítéletet Massimo D'Antona munkaügyi szakértő, professzor még 1999. május 20-án, az olasz fővárosban történt meggyilkolása ügyében: Nadia Desdemona Lioce, Roberto Morandi és Marco Mezzasalma vádlottakat szándékos emberölésben találta bűnösnek, s életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte őket. Negyedik társuk, a csak bűnsegédnek tartott Federica Saracenira négy év és hat hónap börtönt róttak ki.

A D'Antona-gyilkosságért március elején már két olasz terrorista kapott gyorsított eljárással életfogytiglani szabadságvesztést, Laura Proietti és Cinzia Banelli. A BR több tagját pedig egy másik gyilkosság ügyében június elején ugyancsak súlyos börtönbüntetésekre ítélték. Az ezredforduló előtt újjáéledni próbáló "új" Vörös Brigádok nevéhez több merénylet is fűződik, így Massimo D'Antona neves olasz munkaügyi szakértő 1999 májusában történt meggyilkolása.

A terrorcselekményt 28 oldalas dokumentumban vállalta a Vörös Brigádok-Harcoló Kommunista Párt (BR-PCC), amely addig hosszú éveken át nem hallatott magáról. A BR-PCC nevéhez fűződik a Marco Biagi professzor, a munkaügyi kérdések másik szakértője elleni 2002-es gyilkos merénylet is. A Harcoló Kommunista Sejtek csoportból alakult olasz "új" Vörös Brigádokat - amely csak nevében, illetve részben szellemiségében azonos az évtizedekkel ezelőtt tevékenykedő s a kereszténydemokrata Aldo Morót 1978-ban elrabló és meggyilkoló "történelmi" Vörös Brigádok terrorszervezettel - már gyakorlatilag másfél éve felszámolták az olasz hatóságok, s a terrorcsoport 17 tagja ellen januárban-februárban indultak meg a bírósági eljárások.