Tíz emberéletet követelt a Dennis hurrikán Kubában - jelentette be Fidel Castro elnök péntek esti televíziós beszédében. A hurrikán holnapra eléri Florida partjait.

Castro szavai szerint a hurrikán az ország középső részén, valamint a délkeleti partvidékén söpört végig. A halálos áldozatok között egy tizennyolc hónapos gyermek is van. Az elnök közölte, hogy a halottak közül nyolc Granma tartományból, kettő pedig Santiagóból származik.

Az AIN hírügynökség korábban azt állította, hogy Kuba déli részén fekvő Santiagóban, az ország második legnagyobb városában az orkán súlyos károkat okozott. A város több mint 60 ezer lakosát telepítették ki, a lakosok 80 százaléka maradt áram nélkül. Több száz lakóház rongálódott meg. A tíz méteres hullámok más, tengerparti településeken is károkat okoztak, a part mentén jelentős területet borított el az ár.

Forrás: EPA
A vihar nem kímélte a belvárost sem

A Dennis helyi idő szerint péntek kora délután érte el Kubát heves széllökésekkel, amelyeknek a sebessége megközelítette az óránkénti 300 kilométert - közölte a kubai meteorológiai intézet (IMC).

José Rubeira, az IMC munkatársa elmondta, hogy a Dennis igen erős, a Saffir-Simpson-skála szerinti 4-es erősségű szélvihar, de megközelíti a legmagasabb, 5-ös fokozatot.

A Guantánamói-félszigeten lévő amerikai katonai támaszpont börtönének egyik őrtornyát a vízoszlop a tengerbe sodorta, a hullámok átcsaptak a szögesdrótkerítésen.

Az amerikai meteorológusok által igen veszélyesnek minősített forgószél miatt az országban közel 700 ezer kubait és 2500 külföldi turistát menekítettek ki a tengerparti településekről. A szigeten a legmagasabb riadókészültséget léptették életbe.