Közel százötven embert tartóztatott le az olasz rendőrség Észak-Olaszországban, egy terrorellenes akció során. A hatóságok szerint elsősorban illegális bevándorlók és kisstílű bűnözők akadtak horogra az akcióban. A londoni merényletet magára vállaló al-Kaida csoport Olaszországot is megfenyegette, ha nem vonja ki csapatait Irakból.

Csaknem másfélszáz személyt, zömmel illegális bevándorlókat és kisstílű bűnözőket tartóztattak le egy kétnapos, terrorellenesnek meghirdetett akció keretében Milánó körzetében - közölte szombaton az olasz rendőrség.

Kétezer csendőr vett részt a csütörtöki londoni merényletsorozat ihlette műveletben. Vasúti pályaudvarok, metróállomások, bevásárlóközpontok és egy esetleges terrormerénylet szempontjából érzékeny más helyeken állítottak föl őrjáratokat szerte Lombardia tartományban.

Az akció keretében 142 személy került hatósági őrizetbe, köztük 84 illegális bevándorló. Ötvenkettőt közülük már ki is utasítottak Olaszországból. A többi letartóztatott többségével szemben szintén a bevándorlási szabályok megszegése, továbbá kábítószer árusítása, illetve tolvajlás a vád.

Amint azt a tartományi csendőrfőnök elmondta, a razzia egyik célja az emberek biztonságérzetének a javítása volt, "hogy megnyugodjanak valamelyest a londoni merényletek után".

A csütörtöki londoni terrortámadás elkövetőjeként elsőként jelentkező csoport, bizonyos "Titkos Szervezet - Európai al-Kaida" internetes közleményben azzal fenyegette meg a dán mellett az olasz kormányt, hogy "ugyanez a büntetés" vár rájuk, ha nem vonják ki csapataikat Irakból és Afganisztánból. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy - a terrorfenyegetéstől függetlenül - kivonja az Irakban állomásozó 3 ezer fős kontingensének 300 tagját az arab országból.