Visszatér a hatoldalú atomtárgyalásokhoz Észak-Korea (KNDK). Az észak-koreai hírügynökség jelentése szerint Phenjan azután döntött úgy, hogy visszaül a tárgyalóasztalhoz, hogy Pekingben találkozott a KNDK külügyminiszter helyettese az USA külügyi államtitkárával. A tárgyalások újraindulása előtt több jel is arra utalt, hogy Észak-Korea végül mégis részt vesz az atomválságot megopladni hivatott találkozón.

Észak-Korea a július 25-ével kezdődő héten visszatér az atomprogramja kiváltotta nemzetközi válság megoldásáról szóló, de tavaly megrekedt hatoldalú tárgyalásokhoz - jelentette be szombaton a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

 

A KCNA Londonban fogott adásában álló jelentés szerint Phenjan azután döntött a tárgyalóasztalhoz való visszatérésről, hogy külügyminiszter-helyettese, Kim Kie Gvan aznap Pekingben tárgyalt Christopher Hill amerikai külügyi államtitkárral. "A felek megállapodtak abban, hogy a július 25-ével kezdődő héten megnyitják a hatoldalú tárgyalásokat" - jelentette a KCNA.

 

Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő a legfejlettebb országokat és Oroszországot tömörítő nyolcak, a G8 skóciai csúcsértekezletén azt mondta pénteken: az a benyomása, hogy Észak-Korea hamarosan visszatér a tárgyalásokhoz.

 

Phenjan tárgyalási hajlandóságának reménye akkor csillant fel először a tavaly júniusi legutóbbi tárgyalások óta, amikor Kim Dzsong Il észak-koreai vezető a múlt hónapban azt mondta egy dél-koreai tisztségviselőnek: elképzelhető, hogy országa júliusban visszatér a tárgyalóasztalhoz, ha az Egyesült Államok teljesít bizonyos feltételeket, többek között tisztelettel bánik az ázsiai országgal.

 

A KCNA jelentése szerint "az Egyesült Államok tisztázta hivatalos álláspontját, és eszerint szuverén államnak ismeri el a KNDK-t, kijelenti, hogy nem támadja meg, és a hatoldalú tárgyalások keretében hajlandó vele kétoldalú tárgyalásokat folytatni. Az észak-koreai fél ezt úgy értelmezte, hogy Washington visszavonja a KNDK-t a zsarnokság egyik bástyájának nevező kijelentését, ezért úgy döntött, hogy visszatér a tárgyalásokhoz".

 

Észak-Korea idén februárban bejelentette: rendelkezik atomfegyverrel. Ezzel nyomást akart gyakorolni a térség nagyhatalmaira engedmények kicsikarása érdekében, miután e nagyhatalmak mindenképen el akarják kerülni, hogy Észak-Korea atomhatalommá váljon. A tárgyalások résztvevői - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea - azóta újabb diplomáciai erőfeszítéseket tettek azért, hogy rávegyék Phenjant a tárgyalásra.