Lefújták a birminghami terrorriadót

2005.07.10. 9:08

Vasárnap délelőttre lefújták a minden idők legnagyobb angliai városi evakuációjához vezető birminghami terrorriadót, amelyet a rendőrség szerint "hiteles" hírszerzési információ alapján kellett elrendelni. Az éjszaka húszezer embert telepítettek ki Nagy-Britannia második legnagyobb városából, akik most visszatérhetnek otthonukba.

Forrás: MTI
Birmingham a kiürítés után

Nem részletezett okból elrendelt biztonsági riadó miatt teljesen kiürítették az éjszaka Birmingham belvárosát. A brit rendőrség bombaszakértői egy városi buszon ezután ellenőrzött robbantást hajtottak végre, de vasárnap hajnalig nem derült ki, hogy a járművön talált tárgy valóban tartalmazott-e robbanószert. Reggel engedélyezték a lakosok visszatérését a belvárosba.

Rendőrségi adatok szerint húszezer embert telepítettek ki az észak-angliai nagyváros belső körgyűrűjén kívülre a brit terrorelhárítás eddigi legnagyobb evakuációja során. Az akció során a városrész szállodáit és magánlakásait is kiürítették. A hatóságok összesen kétszáz éttermet és bárt evakuáltak a belvárosban.

A BBC jelentése szerint több gyanús tárgyat ellenőrzött robbantással megsemmisítettek. Mint közölték, ez a szokásos óvintézkedés esetleges pokolgépek ártalmatlanítására. Azt azonban nem erősítették meg, hogy a gyanús csomagok valóban robbanószerkezetek voltak-e. Azt sem lehet tudni, hogy a birminghami veszedelemnek volt-e köze a csütörtöki londoni terrorakcióhoz. Stuart Hyde helyettes rendőrfőnök szombat éjjel úgy nyilatkozott, nincs bizonyíték arra, hogy összefüggés állna fönn a két esemény között.

A kiürítés a robbantás után sem ért véget. A biztonsági erők azután elkezdték kiüríteni a birminghami kínai negyedet is, amely a városközpont egy másik részében van. A rendőrség elrendelte a Chinatown éttermeinek, éjszakai szórakozóhelyeinek kiürítését.

A rendőrség közölte, hogy hírszerzési értesülés alapján kezdte a nagyszabású "elővigyázatossági" akciót a második legnagyobb brit városban, de hangsúlyozta, hogy a közelebbről nem részletezett incidenst nem hozza kapcsolatba a csütörtökön Londonban elkövetett merényletsorozattal.

Nem hivatalos értesülések szerint nemcsak a buszon, hanem a város más pontjain is végrehajtottak ellenőrzött robbantásokat. Birmingham felett helikopterek keringtek, az utcákon helyi beszámolók szerint a rendőrség bombahatástalanító egységének járművei cirkáltak.

Engedélyezték a hazatérést

A brit rendőrség nemrégen engedélyezte a lakosság visszatérését Birmingham belvárosába, mivel az a gyanús doboz, amely miatt 20 ezer embert kitelepítettek onnan korábban, nem bizonyult veszélyesnek. A kimenekített emberek "nem terrorista természetű", ám "igazi, nagyon is valós veszélynek" voltak kitéve - közölték vasárnap rendőrségi forrásból.

A tűzszerészek és a rendőrség képviselői közölték újságírókkal, hogy a Broad Streeten talált gyanús doboz nem jelent veszélyt a környék mintegy 200 éttermének, bárjának vendégeire és személyzetére, illetve a környék lakosságára. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK