Izrael és Palesztina együtt segíti a kivonulást

2005.07.10. 12:43

Egy izraeli lap szerint Palesztina és Izrael között megállapodás született, mely szerint az augusztusra tervezett gázai kivonulást katonai téren való együttműködéssel segítik. Ezzel a szélsőséges merényleteket próbálják megelőzni. A palesztin fél állítólag kötelezettséget vállalt arra is, hogy megakadályozza a fosztogatásokat az elhagyott telepeken.

Forrás: EPA
Család a gázai övezetben

Megállapodás született Izrael és a palesztinok között  egy vasárnapi izraeli lapjelentés szerint arról, hogy a felek katonai téren együttműködnek egymással a Gázai övezetből való augusztusra tervezett izraeli kivonulás tartama alatt.

A Háárec izraeli újság értesülése szerint a palesztin biztonsági erők vállalták, hogy ütközőövezetet tartanak fenn Hán Júnisz palesztin település és a Gázai övezet déli részén elterülő Gus Katif zsidó telep között, amíg tart az övezet izraeliek általi kiürítése. Így próbálják meg elejét venni annak, hogy szélsőségesek esetleg merényletet kövessenek el az evakuálás alatt.

A lap tudni véli, hogy a megállapodás Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter és a palesztin kormány belbiztonságért felelős tagja, Naszr Juszef között jött létre néhány nappal ezelőtt Tel-Avivban. A palesztin fél kötelezettséget vállalt arra is, hogy megakadályozza a fosztogatásokat az elhagyott telepeken.

Izrael világossá tette a palesztin vezetés számára, hogy hadserege határozottan fog reagálni palesztin szélsőségesek a kiürítés alatt elkövetett esetleges merényleteire. Az izraeli katonaság különleges egységeket tart majd készenlétben, amelyek tagjai szükség esetén megszállják a stratégiai csomópontokat a Gázai övezet palesztinok lakta részein. E forgatókönyv része Hán Júnisz egyes részeinek a megszállása is.

Közben Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes a Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lapnak nyilatkozva két hétben jelölte meg azt az időtartamot, amelyen belül a kiürítést le kellene bonyolítani. "Azt hiszem, nem lesz szükség két hétnél többre a kivonulás végrehajtásához" - mondta Ehud Olmert, megjegyezve, hogy Izrael célja "a lehető leggyorsabban" lebonyolítani a műveletet. Zsidó telepesek eközben a Maariv című izraeli lap beszámolója szerint arról próbálták meggyőzni a Gázai övezet leválasztási terve mellett elkötelezett Ariel Saron izraeli kormányfőt, hogy halasszák 3 hónappal későbbre a kivonulás megkezdését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK