Káros lehet a hájjal ijesztgetni az amerikaiakat

2005.07.10. 9:48

Alaptalanul rémisztgeti az embereket a túlsúlyosság veszélyeivel a kormány, az egészségügyi hatóságok sora, a sajtó, mert mindenki részrehajlóan manipulálja a statisztikákat - állítja több amerikai kutató. A jelenleg elfogadott adatok szerint a felnőtt amerikaiak kétharmada túlsúlyos, egyharmada elhízott, és a gyógyszercégek dollármilliókat ölnek a kövérség elleni csodaszer kifejlesztésébe.

Ma már az amerikai felnőttek 75 százaléka aktívan diétázik vagy igénybe vesz valamilyen súlycsökkentést célzó szolgáltatást. Az egész fogyókúra-ipar éves bevétele elérte a 46 milliárd dollárt. Ugyanakkor nem lehet találni 5 százaléknál nagyobb tartós fogyásról szóló hitelt érdemlő beszámolót, s a gyors fogyókúra hosszú távon többet árt, mint használ - mondják egyes kutatók. Szerintük alaptalanul ijesztgetik az amerikaiakat azzal, hogy az elhízás népbetegséggé vált.

Eric Oliver, a University of Chicago szakértője szerint a testtömeg-indexet, mint az elhízottság mértékét a fogyókúra-ipar által közvetlenül szponzorált kis csoport találta ki és fogadtatta el. Az optimálisnak kikiáltott 20-25 közötti test-tömeg-index nem reális, illetve eléréséhez az átlagos genetikájú embernek kiegyensúlyozatlan, egészségtelen étrendre van szüksége - állítja a kutató. A túlsúlyosnak kikiáltott emberek megbélyegzése azzal, hogy nincs akaraterejük, gyenge jelleműek, pszichikai károsodáshoz vezethet - véli.

A Scientific American című folyóirat május 23-i számában megjelent cikkben az említett egyetemi kutatók - akik között egyetlen orvos sem található - könyveikben leginkább azt a nemrég felkapott állítást cáfolják, miszerint a kövérség, mint népbetegség 3-5 évet vesz el minden amerikai életéből. Újraértékelve az orvosok által publikált statisztikai adatokat, rámutatnak, hogy hol a csúsztatás: nincsenek kontrollcsoportok, nem azonos időszakban gyűjtött adatokat hasonlítanak össze, s nem veszik figyelembe, hogy az alultápláltság is okozhat bajt. A cikk azt is megemlíti, hogy a kövérség ellen küzdő kutatókat legalább 150 gyógyszercég szponzorálja, holott ez szövetségi dolgozók esetén törvényileg tilos.

A jelenleg elfogadott számítások szerint a felnőtt amerikaiak kétharmada túlsúlyos, egyharmada elhízott. Az amerikai gyógyszergyártók régóta versenyt futnak az elhízás elleni csodaszer kifejlesztéséért. Ha létezne olyan gyógyszer, amely hatásos ellenszere a kövérségnek, valószínűleg azonnal vezetné a gyógyszereladási listákat. A sokmilliárdos nyereséget hozó versenybe minden jelentős gyógyszergyártó beszállt. Az új gyógyszerek tesztelését végző laboratóriumokban sorban állnak a kétségbeesett amerikaiak, akik már minden diétát kipróbáltak, de nem veszítettek tartósan súlyukból.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK