Lezárult a luxemburgi szavazás az EU-alkotmányról

2005.07.10. 15:36

Befejeződött Luxemburgban az EU-alkotmány ratifikálásáról szóló népszavazás. A szavazóhelyiségek már vasárnap délután 2 órakor bezártak. A választási hatóságok 2-3 órán belül, azaz még délutánra ígérik az eredményeket.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök - szavazatát leadva az Európai Unió alkotmányára - megerősítette, hogy ha a lakosság többsége elutasítja azt, akkor lemond posztjáról. Ez utóbbi komoly belpolitikai válságot váltana ki a nagyhercegségben, ahol tavaly nyáron tartották a legutóbbi parlamenti választásokat, de az Európai Unióban is fokozná azt a válsághangulatot, amelyet az alkotmány május végi francia, s néhány nappal későbbi holland elutasítása okozott.

A megfigyelők többsége azonban úgy véli, hogy - nem utolsósorban a hazájában rendkívül népszerű Juncker kilátásba helyezett lemondási szándéka miatt - az alkotmányt támogatók fognak győzni. Ha ez így történik, ezzel Luxemburg lesz a 13. az alkotmányt ratifikáló EU-országok sorában, s egyben a második, ahol ezt a lépést népszavazás hagyta jóvá.