A szlovák rendőrség nyomoz a közép-szlovákiai zsidó emlékművek ismeretlen megrongálói után - közölte hétfői sajtótájékoztatóján a szlovák rendőrség besztercebányai (Banská Bystrica) kerületi parancsnoksága.

Egyelőre nem sikerült a nyomára akadni annak a tettesnek, aki a közelmúltban a besztercebányai zsidó temetőben három síremléket összetört és a hat síremléket kidöntött, és nincs nyoma a rimaszécsi temetőben garázdálkodó vandáloknak sem. A 110 éve létesített rimaszécsi (Rimavská Sec) zsidó temetőben hét síremlékben tettek kárt. Az egyik közülük Glatter Jakab nyugvóhelyét jelöli, aki a mártírhalált halt magyar költő, Radnóti Miklós nagyapja volt.

A két temetői garázdálkodás miatt Dusan Rybár gyermekorvos a hitközség nevében már megtette az ismeretlen vandálok elleni feljelentést, de utalt arra, hogy gyanúja szerint a rimaszécsi eset tettesei a temetőhöz közeli telep lakosai lehetnek, akik a szomszédos köztemető síremlékeiben is kárt tettek.

Mária Faltániová, a rendőrség szóvivője közölte, hogy a napokban megjelent sajtóértesüléssel ellentétben egyelőre senki sem tett feljelentés a rimaszombati holokauszt-emlékmű meggyalázói ellen. A gömöri város egykori zsinagógájának helyén a közelmúltban állítottak fel egy holokauszt-emlékművet, melynek sárgarézből készült díszlemezére valaki éles tárggyal azt a feliratot karcolta, hogy "a holokauszt hazugság."