39 embert égettek el elevenen Kongóban

2005.07.12. 11:45

Ruandai lázadók teljesen felperzseltek egy falut a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. Összesen 39 embert égettek el elevenen rájuk gyújtva viskóikat szombat este. A túlélők szerint az akció bosszú volt, mert a falu együttműködött az ENSZ békefenntartóival.

Ruandai lázadók elevenen elégettek harminckilenc embert a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén - közölte az ENSZ kongói képviseletének szóvivője. A túlélők elmondása szerint a falu elleni támadás "megtorlás" volt amiatt, hogy a település lakói együttműködtek az ENSZ békefenntartóival.

Sylvie van den Wildenberg szóvivő szerint a támadók előbb kunyhóikba kergették az embereket, majd rájuk zárták az ajtókat és felgyújtották a viskókat. Az áldozatok túlnyomó többsége nő és gyermek, a férfiak nagy részének sikerült elmenekülnie.

A rajtaütés még szombat este történt, az ENSZ-szóvivő hétfőn számolt be a Dél-Kivu tartomány székhelyétől 40 kilométerre nyugatra fekvő falu felperzseléséről. A tartományban az ENSZ-erők a múlt héten fokozták tevékenységüket, hogy véget vessenek a ruandai felkelők támadássorozatának a közép-afrikai ország keleti határvidékén. A térségben teljes a káosz. A ruandai lázadók legnagyobb térségbeli szervezete, a Demokratikus Erők Ruanda Felszabadításáért (FDLR) elhárított magától minden felelősséget az emberek elégetéséért, és egy szakadár csoportot vádol a rémtett elkövetésével.

Az ENSZ közel 17 ezer katonát állomásoztat a Kongói Demokratikus Köztársaságban, hogy őrködjön a 2003-ban megkötött békeszerződés tiszteletben tartásán, ami öt éven át tartó térségbeli háborúnak vetett véget. A háborúban hat afrikai ország vett részt, és bekapcsolódtak a ruandai hutu milíciák is, amelyek 1994-ben Kongóba menekültek, miután Ruandában népirtást követtek el az ottani tuszi kisebbség ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK