Terrorizmus-megelőző razziát tartottak Olaszországban

2005.07.13. 21:47

Egész Olaszországot behálózó terrorizmus-megelőző razzia volt szerdánm amelynek eredményeként 174 személyt őrizetbe vettek. A rendőrség és csendőrség egységei 201 helyszínen tartottak házkutatást - közölte az olasz belügyminisztérium. A célpontok elsősorban az országban élő iszlám radikálisok és köreik voltak.

Különösen intenzív razzia volt Rómában és az északi nagyvárosokban, mindenekelőtt Milánóban és Torinóban. A La Repubblica című lap internetes kiadása szerint olyanokat is ellenőriztek, akikkel szemben ugyan nem áll fenn konkrét gyanú, de korábban már kihallgatták őket valamilyen iszlám indíttatású terrorcselekmény kapcsán. Hatósági akciók voltak továbbá Bolognában, Velencében, Nápolyban és Szicíliában is.

Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter, aki uniós kollégáival szerdán Brüsszelben tanácskozott, sajtóértekezletén kijelentette: a régóta tervezett akcióval azt akarták megmutatni, hogy Olaszország szembeszáll a terroristaveszéllyel. Hozzátette, hogy természetesen nem terroristákat vettek őrizetbe. Olyan megelőző akciót hajtottak végre, amelynek célpontjai a veszélyesnek tekintett körök voltak.

Pisanu előző nap a római törvényhozásban a londoni merényletek utáni helyzetről beszámolva fokozott biztonsági intézkedéseket ígért. Ennek megfelelően nagyobb hatáskört kért a terrorizmus elleni harc érdekében, így a rendőrségi őrizetbe vétel határidejének 24 órára való meghosszabbítását, tartózkodási engedély megadását a hatóságokat segítő személyeknek, a személyazonosítás rendszerének egységesítését és más hasonló intézkedések lehetővé tételét a törvényhozás részéről.