A kolumbiai hadsereg megölt 15 ELN lázadót

2005.07.14. 22:13

A kolumbiai hadsereg saját közlése szerint csütörtökön harcban megölte a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) lázadószervezet legalább 15 fegyveresét.

Ez volt a legsúlyosabb csapás a második legnagyobb kolumbiai lázadószervezetre azóta, hogy Alvaro Uribe elnök három évvel ezelőtt hivatalba lépett, és ígéretet tett arra, hogy felszámolja a rebellis csoportokat.

A hadsereg katonái és az ELN lázadói közötti összecsapás az ország délnyugati részén fekvő Valle tartományban, Jamundi város közelében zajlott le - közölte újságírókkal Hernando Perez, a hadsereg tábornoka.

A radikális katolikus papok által alapított ELN az 1960-as évek óta harcol azért, hogy szocialista forradalmat hajthasson végre a dél-amerikai országban. A kormány azonban azt állítja, hogy a lázadókat inkább érdekli az emberrablás és a kábítószer-kereskedelem, mint a szegények védelme.

A Washington szövetségesének számító Uribe a lázadók elleni kemény fellépése miatt nagyon népszerű Kolumbiában. A legnagyobb lázadószervezet a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC), amely több mint 30 tagot vesztett el harcban egyetlen napon Uribe hivatalba lépése óta.