Románia felét elöntötte a víz

2005.07.14. 16:24

Az özönvízszerű esőzések miatt víz alá került Románia területének a fele. Az árvíz elöntött közel 500 várost, 11 ezer épületet, 10 ezer embert pedig ki kellett telepíteni. A természeti csapásnak eddig nyolc halálos áldozata van. A károk több millió eurót tesznek ki.

Románia területének közel a fele víz alá került az özönvízszerű esőzések miatt, amelyek eddig nyolc halálos áldozatot követeltek. Csütörtökön a román hadsereg teljes állományát az árral küzdő hatóságok rendelkezésére bocsátották. Calin Popescu Tariceanu kormányfő pedig országos segélyezési akció elindítását jelentette be, de lehetségesnek mondta azt is, hogy kormánya nemzetközi segélykéréshez folyamodik.

A katasztrófaméretű esőzések súlyos károkat okoztak az ország 42 megyéjéből 32-ben. Víz alá került 482 város, község és falu, az ár megrongált vagy elsodort több mint 11 ezer lakást és lakóházat, 15 ezer gazdasági épületet, víz pusztította el a termést több mint 53 ezer hektáron. Az ár miatt kitelepítettek száma pedig megközelíti a tízezret.

A hegyvidéki patakokon és folyókon órák, sőt percek alatt keletkezett árhullám a hidak százait sodorta el, gáz- és villanyvezetékeket döntött le, országutakat és vasúti töltéseket sodort el országszerte, de különösen Dél-Moldva és Olténia területén. Moldvát kettészakította az árvíz: a térség északi és déli megyéi között megszűnt mindenfajta közlekedés. Bukarest és Moldva között a hadsereg légihidat létesített, hogy eljuttathassák az élelmet, az ivóvizet és a gyógyszereket a rászorultaknak.

A károk felmérése majd csak a bajba jutottak kimentése és biztonságba helyezése, az ár levonulása után kezdődhet el - közölték a román kormány illetékesei. De az máris bizonyos, hogy az egy-másfél hónappal ezelőtti bánsági árvíznél is súlyosabb moldvai árvíz sok millió eurós kárt okozott Romániában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK