A szerb elnök feladásra szólította fel Ratko Mladicot

2005.07.14. 21:31

Boris Tadic szerb elnök önkéntes feladásra szólította fel csütörtökön a háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, Ratko Mladicot, az állami szerveket pedig arra hívta fel, hogy a törvényeknek megfelelően "végezzék el a dolgukat".

A szerb elnök Demokrata Pártja vezető testületének csütörtök esti ülésén tette közzé nyílt felhívását. Azt hangoztatta, hogy Mladic Szerbia sorsdöntő kérdésévé vált, melynek rendezése nélkül az ország nem tud előrejutni. Rámutatott, hogy ettől az egyetlen dologtól függ az ország sorsa.

"Remélem, hogy Ratko Mladicot kiadják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, mivel abban a pillanatban megnyílik a gazdaság sok kapuja, Szerbia polgárai esélyt kapnak a jobb életre, felszabadul az ország politikai potenciálja, szabaddá válik az Európai Unióhoz és a NATO békepartnerségi programjához való csatlakozás" - mondta a szerb elnök.

Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök mellett Ratko Mladic a világ legkeresettebb háborús bűnösei közé tartozik. Mindkettejüket a legsúlyosabb háborús bűntényekkel, egyebek mellett a srebrenicai népirtással is vádolja a hágai törvényszék.

KAPCSOLÓDÓ CIKK