Azonosították a londoni robbantások kiötlőjét

2005.07.14. 7:18

Egy brit születésű pakisztáni férfi lehet a londoni merényletek értelmi szerzője. A férfi júniusban érkezett Nagy-Britanniába, és egy nappal a merényletek előtt távozott. Ő taníthatta be a robbantókat, és feltehetően ő jelölte ki a célpontokat is. A merénylet áldozatai közül eddig 11-et azonosítottak a hatóságok. Londonban két percre megállt az élet csütörtök délben.

A brit rendőrségnek sikerült azonosítania a múlt heti robbantások értelmi szerzőjét - jelentette a csütörtöki Times meg nem nevezett biztonsági forrásokra hivatkozva. A brit lap szerint az illető egy harmincas éveiben járó pakisztáni származású, Nagy-Britanniában született férfi, aki júniusban érkezett egy brit kikötőbe, és múlt szerdán, egy nappal a merényletek előtt távozott.

A férfi járt Leedsben, az öngyilkos merénylők lakóhelyén, és feltehetően ő tanította meg őket arra, hogyan hozzák működésbe hátizsákba rejtett pokolgépeiket, és ki is jelölte a londoni földalattiban lévő három célpontot. A meg nem nevezett férfi feltételezhetően részt vett korábbi terrorista műveletekben is, és kapcsolatban áll az Al-Kaida terrorista szervezet Egyesült Államokban élő követőivel.

A Times szerint a Scotland Yard összesen két vagy három további személyt keres, akik ugyancsak a terrorista sejt tagjai lehettek. Az egyik, a gyanú szerint a Londontól északra fekvő Lutonban élhet, amelynek vasútállomásán a héten egy robbanószerrel megrakott gépkocsit találtak. A Nissan Micrából ujjlenyomat- és DNS-mintákat próbálnak kinyerni a szakértők. A lap szerint a Scotland Yard nem tartja kizártnak, hogy a terroristasejtnek volt egy hatodik és egy hetedik tagja is.

A The Times szerint a nyomozók látókörébe került egy egyiptomi kémiatanár, aki a leedsi egyetemen adott elő. A 33 éves férfi bérelte állítólag az egyik olyan lakást, amelyben a héten végrehajtott nagyszabású leedsi razzia során robbanószert találtak. Az egyiptomi, aki az Egyesült Államokban végezte tanulmányait, és a lap szerint ismerte a merénylők némelyikét, nemrég távozott Nagy-Britanniából, miután a szomszédoknak azt mondta, hogy "gondok támadtak" a vízumával.

A Sky News hírtévé csütörtökön rendőrségi forrásokra hivatkozva megnevezte a negyedik merénylőt is: Lindsey Germail Jamaicán született, de brit állampolgár volt. A Scotland Yard már korábban közölte, hogy azonosította a negyedik elkövetőt is, akit azonban eddig nem nevezett meg és részleteket sem közölt róla. A másik három, nagy-britanniai születésű elkövető - Shahzad Tanweer, Hasib Hussain és Mohammed Siddique Khan - személyazonossága a hét közepére már közismert volt.

Két perces néma csend

A londoni Lloyd's biztosító harangjának gongütésére megállt az élet két percre csütörtökön Nagy-Britanniában, amelynek lakói az éppen egy hete történt londoni merényletsorozat több tucatnyi áldozatára emlékeztek. A Trafalgar-téren többezres tömeg gyűlt össze a megemlékezésre, köztük John Prescott miniszterelnök-helyettes és Ken Livingstone londoni polgármester, de a város egész területén milliók álltak meg kétperces néma főhajtásra.

Az utakon leállt a forgalom, megálltak a buszok és a taxik is, és jóllehet a metróforgalom folyamatos volt, az állomásokon felkérték az utasokat a kétperces emlékezésre. Leállt a kereskedés a Londoni Értéktőzsdén is. A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtéren két percre felfüggesztették a repülőgépek felszállását. II. Erzsébet királynő a Buckingham-palota előtt tisztelgett az elhunytak előtt.

Ken Livingstone londoni polgármester előzőleg arra kérte a londoniakat, hogy a csütörtök déli megemlékezés idejére jöjjenek ki az üzletekből és munkahelyükről, és a szabad ég alatt fejezzék ki együttérzésüket az áldozatokkal. Sokan gyűltek össze a legsúlyosabb merénylet helyszínén, a King's Cross vasút- és metróállomáson, ahol legalább huszonegyen haltak meg a felrobbantott metrószerelvényben.

A megemlékezés kezdetét és végét a Lloyd's biztosítási piac Lutine harangja jelezte. Hagyományosan ez a harang jelenti be a világ legnagyobb biztosítójánál, ha a világban valamely természeti, vagy ember okozta katasztrófa történik. A harang eredetileg a brit haditengerészet által a franciáktól 1793-ban zsákmányolt La Lutine fregatt hajóharangja volt.

11 áldozatot azonosítottak

A Scotland Yard folyamatosan végzi az áldozatok azonosítását - eddig tizenegynek állapították meg a kilétét -, de a szakértők szerint még hetekig is eltarthat a folyamat a detonációk okozta roncsolások miatt; egy-egy esetben fogászati vagy DNS-mintákra is szükség lehet. Hivatalosan 52-en vesztették életüket a merényletekben, a 700 sérült közül pedig kedden még ötvenen voltak kórházban; tizenkettőt intenzív osztályon ápoltak. Magyar állampolgárt továbbra sem találtak a merényletek kórházi sérültjei és halálos áldozatai között - közölte csütörtökön a londoni magyar főkonzul.

London hivatalosan is az al-Kaidához tartozó szervezetnek tulajdonította a július 7-én Londonban elkövetett merényleteket. A brit miniszterelnöki hivatal által csütörtökön kiadott közleményben felsorolják az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorhálózat által az elmúlt tizenkét évben elkövetett terrorcselekményeket. A felsorolásban a három londoni metrószerelvényben és egy buszon elkövetett merénylet a 31. terrorcselekményként szerepel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK