Megfigyelnék a muszlimokat Németországban

2005.07.14. 12:24

A németországi muszlim közösségek megfigyelését szorgalmazza a bajor tartományi belügyminiszter a londoni merényletekre hivatkozva. Alsó-szászországi kollégája pedig központi terrorellenes adatbank létrehozását követeli.

A németországi muszlim közösségek megfigyelését, illetve egy központi terrorellenes adatbank létrehozását szorgalmazta csütörtökön megjelent nyilatkozatában az ellenzéki német uniópártok (CDU/CSU) két tartományi belügyminisztere, a múlt heti londoni terrortámadás nyomozásának fejleményeire reagálva.

Günther Beckstein bajorországi belügyminiszter (CSU) a Berliner Zeitungnak nyilatkozva nyugtalanítónak nevezte, hogy Európában, most először, öngyilkos merénylők követtek el terrorcselekményeket. "Ebből az következik, hogy fokoznunk kell a vallási fanatikusok megfigyelését. Minden egyes mecsetről tudnunk kell, hogy mi zajlik benne. Ahol szélsőséges eszméket prédikálnak, ott titkosszolgálati eszközökkel is jelen kell lennünk" - mondta Beckstein, aki egyúttal felszólította a muszlim közösségeket, hogy szorosabban működjenek együtt a belbiztonsági hatóságokkal.

Uwe Schünemann alsó-szászországi belügyminiszter rendkívüli nyári parlamenti ülésszak összehívását követelte, hogy jóváhagyják egy országos terrorellenes adatbank létrehozását. "Ezt sürgősen meg kell tennünk, mivel az adatbankra legkésőbb a (jövő nyári) labdarúgó világbajnokság előtt szükségünk lesz" - mondta a Berliner Zeitungnak.

Ez utóbbi követelést határozottan elutasította a kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) főtitkára. Mint Klaus-Uwe Benneter a Passauer Neuen Presse című lapnak kifejtette, "az összes titkosszolgálat összekapcsolásának ötlete azt eredményezné, hogy külföldről többé semmilyen információt nem kapnának, mivel ahhoz bárki hozzáférne".

Otto Schily szövetségi belügyminiszter ezzel szemben egy névmutatós adatbank kialakítását tartaná jónak, amelyben annyit lehetne látni, hogy egy szóban forgó személyről van-e információja valamely másik titkosszolgálatnak. Ha igen, az arra jogosultsággal rendelkező személyek betekintést kérhetnének.

Kai Hirschmann esseni szakértő a Tagesspiegel című lapban úgy vélekedett, hogy a londoni merényletek tapasztalata alapján mostantól a lehetséges elkövetők másfajta köre után kell kutatni. Míg az eddigi nyomozások azokra összpontosítottak, akik hosszabb ideig kapcsolatban álltak az al-Kaida hálózatával, "most az elkövetőket viszonylag rövid idő alatt toborozzák, szinte egy pszichoszekta módszerével" - mutatott rá.