Veszélyben az izraeli-palesztin tűzszünet

2005.07.14. 19:33

Egy fiatal izraeli nő életét vesztette csütörtökön palesztin rakétatámadás következtében a Gázai övezettől északra fekvő Nativ Haaszara faluban - közölték katonai és egészségügyi források. Néhány órával korábban az izraeli hadsereg lelőtt egy palesztin fegyverest a ciszjordániai Nábluszban.

A Kasszám típusú rakétát a Gázai övezetből lőtték ki. Egy másik rakéta is becsapódott a településen, ez egy autót talált el. Egészségügyi források szerint a huszonéves nő életét kioltó rakéta egy lakóházba csapódott be.

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű palesztin fegyveres szervezet szerint a rakétatámadás megtorlás volt a Nábluszban megölt palesztin fegyveres haláláért. David Baker, Ariel Saron izraeli miniszterelnök hivatalának egyik tisztségviselője Mahmúd Abbász palesztin elnök kormányát tette felelőssé a rakétatámadásért, amiért "megtagadja, hogy harcoljon a terror ellen".

A kora reggeli órákban egy Nábluszban indított akcióban az izraeli hadsereg megölt egy palesztin fegyverest - közölték palesztin biztonsági források. Az izraeli hadsereg közlése szerint a férfi az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai egyik helyi vezetője volt, és támadást készített elő izraeli célpontok ellen, nábluszi források szerint ellenben az áldozat egy másik fegyveres csoport, az Iszlám Dzsihád tagja volt. A 26 éves palesztin férfit az izraeli hadsereg szóvivője szerint menekülés közben lőtték le, miután körülzárták házát, amelyben a feltételezések szerint több harcos is elrejtőzött. Az akció során őrizetbe vettek egy másik palesztin fegyverest.

Az incidensek veszélybe sodorhatják az öt hónapja meghirdetett tűzszünetet, a halálos kimenetelű rakétatámadás hátráltathatja a Gázai övezetből való izraeli kivonulás tervének végrehajtását. A Saron nevéhez fűződő terv ellenzői szerint a kivonulás nyomán megszaporodhatnak az ilyen támadások. Palesztin fegyveresek gyakran lőnek ki rakétákat és aknagránátokat gázai övezetbeli zsidó telepekre és az övezeten kívül fekvő izraeli településekre, de ezek a támadások általában kevés áldozattal és veszteséggel járnak.

A 2000 szeptemberében kitört palesztin felkelés kezdete óta 4787-en vesztették életüket erőszakos cselekményekben, köztük 3715 palesztin és 997 izraeli.