Atommal fenyegeti az USA-t Tajvan miatt Kína

2005.07.15. 8:00

Atomfegyver bevetésének lehetőségével fenyegette meg az USA-t egy kínai tábornok, ha az beavatkozik egy esetleges tajvani konfliktusba. Tíz év óta először fordul elő, hogy atomfegyver bevetésével fenyegetőzik egy magas rangú kínai vezető.

Kína kész atomfegyvert használni az Egyesült Államok ellen, ha beavatkozik egy esetleges tajvani konfliktusba - idézett egy kínai tábornokot pénteki számában a The Financial Times és az Asian Wall Street Journal.

Csu Cseng-hu (Zhu Chenghu) tábornok, a kínai nemzetvédelmi egyetem tanára, a Better Hong Kong magánalapítvány tanácskozásán kijelentette: ha az amerikaiak elküldik rakétáikat és távirányítású lövedékeiket a válságövezetbe, Kínának nukleáris fegyverekkel kell válaszolnia. "Amennyiben az Egyesült Államok elszánja magát a beavatkozásra, mi elszántak vagyunk a válaszra" - mondta.

A tábornok azt is megemlítette, hogy felkészültek a kelet-kínai nagyvárosok pusztulására, de az amerikaiak is számíthatnak arra, hogy több száz városukat lerombolják. Csu Cseng-csu hozzátette: saját véleményét hangoztatja, nem a kormány álláspontját. Tíz év óta ez az első eset, hogy egy magas rangú kínai vezető atomfegyver bevetésével fenyegetőzik. Kína Tajvant lázadó tartománynak tekinti, és katonai akciót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a sziget egyoldalúan kinyilvánítaná függetlenségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK