Az egyiptomi főváros közelében elfogták a félszáz emberéletet követelő múlt heti londoni robbantásos merényletek egyik fő gyanúsítottját. A merénylet egyik kiötlőjeként számon tartott Magdy al-Nashar 2000-ben az USA-ban hallgatott kémiát az Észak-Karolinai Egyetemen. A BBC arról tájékoztatott, hogy nem katonai jellegű, hanem az al-Kaidára jellemző robbanószert használtak a múlt heti londoni merénylet elkövetői. A Scotland Yard főparancsnoka azt mondta, hogy bizonyosra vehető a merénylők al-Kaida-kapcsolata, és halálukkal nem csökkent az újabb támadás veszélye.

A Kairó egyik elővárosában elfogott férfi volt a gyanú szerint a múlt heti londoni robbantások kiötlője - jelentette az ABC News nyugati hírszerzői forrásokra hivatkozva.

Az USA-ban, az Észak-Karolinai Egyetemen kémiát hallgató 33 éves Magdy al-Nashar két héttel a robbantások előtt hagyta el Nagy-Britanniát. A brit hatóságok nemzetközi hajszát indítottak elfogására, mivel szerintük al-Nashar volt az, aki segített a merénylőknek felszerelni bombakészítő-műhelyüket Leedsben.

Az őrizetbe vett férfit jelenleg Kairóban hallgatják ki, brit ügynökök jelenlétében. A hatóságok nagyon szeretnék megtudni, hogy a merényleteknek egynél több értelmi szerzője volt-e, illetve a londoni robbantásokban felhasználtnál több pokolgépet állítottak-e elő a leedsi műhelyben, vagy másutt.

Korábbi jelentések szerint a férfi 2000-ben az egyesült államokbeli Észak-Carolinai Egyetemen tanult. Az FBI ezért al-Nashar ohioi és New Jersey-i kapcsolatait vizsgálja. A londoni metróban, illetve az egyik buszon múlt csütörtökön elkövetett összesen négy robbantásban 54 ember vesztette életét.

A múlt csütörtöki londoni merényleteket négy öngyilkos merénylő követte el.  Az Edgware Roadnál a 30 éves Mohamed Szidik Khán robbantott. A 30-as buszon a Tavistock Square-en a 19 éves Haszib Mir Huszain, míg az Aldgate megállónál a 22 éves Sezád Tanvír robbantott. Mindhárom férfi pakisztáni származású volt és Leedsben élt. A negyedik bomba felrobbantásával pedig a jamaicai származású Lindsey Germaine-t gyanúsítják, aki a merényletek elkövetés előtt Buckinghamshire-ben élt.  A brit titkosszolgálat szerint a merénylők közül legalább kettő a közelmúltban tért vissza Nagy-Britanniába Pakisztánból.

Az eddigi adatok szerint a merénylők egy hete, múlt hét szerdán indultak végrehajtani az akciót, a három leeds-i férfi Lutonba utazott, ott csatlakozott hozzájuk negyedik társuk, és másnap reggel utaztak a King's Cross pályaudvarig. Mindegyiküknél egy-egy 4,5 kilogrammos hátizsákbomba volt. A rendőrség kedden megtalálta a bombakészítő műhelyt is, ahol "számottevő mennyiségű" robbanószerre bukkantak.