Három ember vesztette életét feltehetően madárinfluenza miatt Indonéziában. Az áldozatok állítólag nem kerültek kapcsolatba baromfikkal, ezért nagy a félelem, hogy megjelent a vírus emberről emberre terjedő változata.

Három madárinfluenza-gyanús haláleset történt Indonéziában - jelentette be pénteken az ország egészségügy-minisztere. Az áldozatok egy férfi és két lánya voltak. Fadilah Supari indonéz egészségügy-miniszter szerint nincs bizonyíték arra, hogy a betegek bármilyen érintkezésbe kerültek volna baromfival, és ez ismét felveti az aggodalmakat a fertőzés emberről emberre való terjedéséről.

A 38 éves férfi, illetve a 9 és 1 éves kislány az első emberi áldozatai a betegségnek Indonéziában. Jakarta egyik elővárosában éltek és a múlt héten haltak meg - közölte a miniszter, aki közölte, hogy mintákat küldtek Hongkongba, a vizsgálat eredményei várhatóan 10 nap múlva lesznek meg.

A madárinfluenza vírus miatt több száz millió baromfi hullott el, illetve elpusztították őket az elmúlt két évben Ázsiában. Vietnamban, Thaiföldön és Kambodzsában a betegségnek 51 ember esett áldozatául. Egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a vírus emberről emberre terjedő változata is kialakulhat, amely pusztító világjárvánnyá terebélyesedhet. Eddig a vírus állatokról állatokra, illetve állatokról emberre terjedő változatát mutatták ki.

Indonéziában júniusban jelezték először, hogy ember is megfertőződött a madárinfluenza vírusával. A férfi egy baromfitelepen dolgozott. A tünetek nem jelentek meg nála, mostanra már meg is gyógyult.