11 amerikai katona ellen emeltek vádat kínzásért

2005.07.16. 8:51

Vádat emeltek 11 amerikai katona ellen elfogott lázadók kínzása miatt. A bagdadi parancsnokság szerint a katonákat egyik bajtársuk jelentette fel. Az elfogott lázadók közül csak egy maradt azóta is amerikai fogságban.

Vádat emeltek a hadi jog megsértése címén 11 amerikai katona ellen elfogott lázadók állítólagos bántalmazása miatt. Az amerikai katonai közlemény szerint a vádemelésre azután került sor, hogy a bagdadi védelmi erő egyik katonája feljelentést tett a bántalmazások miatt.

A kommüniké ugyanakkor hangsúlyozza: a terroristának tartott foglyok közül, akiket a május 28-án a fegyveres felkelők ellen megindított közös amerikai-iraki offenzíva során vettek őrizetbe, egyiknek sem volt szüksége orvosi kezelése az állítólagos rossz bánásmód miatt és csupán egy gyanúsított maradt azóta is a nevezettek közül a koalíciós erők fogságában.

Az amerikai hadsereg bűnügyi nyomozó hatósága megkezdte a vizsgálatot az ügyben. Az amerikai parancsnokság különösen érzékennyé vált a foglyok bántalmazásával kapcsolatos ügyekben a Bagdad melletti Abu Graib börtönben és a kubai Guantánamóban lévő amerikai bázison elkövetett kínzások és jogsértések óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK