A Nyugat bevándorlást támogató politikája ellen intézett kirohanást a cseh elnök. Václav Klaus egy lapinterjúban célzott arra, hogy végső soron a multikulturalizmus okolható a terrorizmus terjedéséért.

A Nyugat eltúlzott nyitottsága a más kultúrából és civilizációbál érkező bevándorlók előtt nagymértékben elősegíti a terrorizmust - állítja Václav Klaus cseh államfő egy szombaton megjelent lapinterjúban.

A multikulturalizmus a mai nyugati civilizáció tragikus tévedése, amelyre mindenki ráfizet. Közvetlenül ugyan nem tehet a terrorról, de annak gyökereit itt kell keresni - fejtette ki véleményét Klaus a Mladá Fronta Dnes című lapban. Ez valami olyasmi, mint Marx Károly tanításainak hatása a kommunizmus bűntetteire, mondta a politikus, de megjegyezte, hogy ezzel most természetesen nem kívánja minősíteni a londoni merényleteket.

"A multikulturalizmus olyan ideológia, amely azt mondja, hogy vándoroljatok ki és ott aztán követeljétek civilizációtokat, csoportérdekeiteket, etnikai érdekeiteket" - szögezte le a cseh államfő. Azt állítja, hogy a tömeges migráció egy hamis ideológia, miszerint létezik valamiféle egyetemes emberi jog a világ bármely részén való csavargásra. Klaus szerint ez nem igaz, s ezzel sérülnek az őslakosok polgári jogai.

"Ha az emberek valahová elmennek, akkor százszázalékosan el kell fogadniuk a helyet, ahol megtelepszenek" - jelentette ki a cseh államfő. Úgy látja, hogy ezt a követelést egyre több állam teszi a magáévá, s a harminc éve született naiv elképzelések a multikulturalizmusról már kezdik érvényüket veszíteni.