Közel száz embert ölt meg az az öngyilkos merénylő, aki egy üzemanyag-szállító tartálykocsit robbantott fel szombaton Irakban. Az elmúlt egy évben ez volt a legvéresebb terrorakció a közel-keleti országban.

Kilencvennyolc embert ölt meg egy üzemanyag-szállító tartálykocsit felrobbantó öngyilkos merénylő Bagdadtól délre Irakban. Több mint 150-en megsebesültek, és közülük sokaknak súlyos az állapota - közölte vasárnap Hilla kórházának egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője.

A merényletet szombaton követték el Bagdadtól 60 kilométerre délre lévő Muszajjib zsúfolt piaca közelében. A robbantás egyike az elmúlt egy év legvéresebb terrorcselekményeinek, amit Irakban követtek el A hatalmas robbanásban két lakóház leégett, több üzlet, egy forgalmas kávézó és egy mecset megrongálódott.

A vasárnap elkövetett négy öngyilkos merénylet pedig további 19 ember életét követelte Irakban. Az első támadásban, amelyet Bagdad keleti részében követtek el, egy polgári személy és rendőr vesztette életét. Két órával később Bagdad déli részében, egy buszállomásnál öngyilkos merénylő robbantotta fel autóját egy rendőrségi járműoszlop mellett. A támadásban három rendőr, valamint négy polgári személy meghalt. A harmadik merénylet az iraki fővárostól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíjában történt, ahol az öngyilkos támadó két kisbusszal ütközött. Hat iraki polgár meghalt, kilenc megsebesült. A negyedik öngyilkos merényletben egy rendőr és két polgári személy halt meg Kelet-Bagdadban.