Az unió aggódik a romániai belpolitikai helyzet miatt

2005.07.18. 22:19

Az Európai Unió aggódik a romániai belpolitikai bizonytalanság miatt, amely előre hozott választásokhoz vezethet, és így befolyásolhatja az ország tervét, hogy 2007-ben csatlakozzék az integrációhoz.

Olli Reht, az unió bővítési biztosa hétfőn tájékoztatta Calin Tariceanu román miniszterelnököt az aggodalmakról, miután Brüsszelben találkozott vele. "Bővítési biztosként kötelességem kifejezésre juttatni a (romániai) politikai helyzet okozta nyugtalanságot. E pillanatban Románia első és legfontosabb dolga a felkészülés a tagságra, és ez különösen igaz ami az igazságügyi rendszer reformját és a korrupció elleni harcot illeti" - mondta Rehn.

A román kormányfő tíz nappal ezelőtt előre hozott választások megrendezésének céljával bejelentette lemondási szándékát, s ezzel összefüggésben tartotta szükségesnek, hogy biztosítsa Brüsszelt: Bukarest tartja magát a határidőkhöz, függetlenül az ország belpolitikai viszonyaitól.

Romániának elsősorban az igazságszolgáltatás és a gazdasági verseny szabályozása terén van mit behoznia, ha tartani akarja magát a 2007. januári csatlakozási időponthoz.