Több mint egy évvel a tavalyi márciusi koszovói zavargások után ismét szabadon átjárható az Ibar folyón átívelő központi híd az etnikailag megosztott Kosovka Mitrovica városban.

A koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) hétfőtől egész napra megnyitotta a hidat, így már járművek is szabadon átkelhetnek rajta a nap bármelyik szakában.

Az ibari híd a város albánok lakta déli negyedét köti össze a többségben szerbek lakta északi városrésszel. A híd a számos esetben véres etnikai összetűzések színhelye volt, amióta ENSZ-protektorátus a dél-szerbiai tartomány. Tavaly márciusban az egész tartományt elöntő erőszakhullámot innen indult útnak, és ezután lezárták a hidat a járművek elől.

A KFOR másfél hónapja adta át a híd ellenőrzését a koszovói rendőrségnek, az UNMIK pedig úgy döntött, hogy teljesen megnyitja a hidat a járművek számára. Eleinte próbaképpen csak egy-két órára oldották fel az áthaladási tilalmat, de a mitrovicai szerbek mindennapost tiltakozása miatt nemigen közlekedtek autók a két városrész között.

Az UNMIK álláspontja szerint az ibari híd megnyitása még egy bizonyítéka annak, hogy Koszovóban az emberek szabadabban mozoghatnak, mint korábban. A mozgásszabadság megteremtése egyik követelménye az ENSZ normarendszerének, aminek a teljesülésétől függ az, hogy ősszel megkezdődhetnek-e a tárgyalások a tartomány jogállásáról.