Százak haltak meg a megbolondult időjárásban

2005.07.20. 8:57

Spanyolország középső részén 12 ezer hektárnyi fenyves égett le a hétvégén. A tűzvészben 11 önkéntes tűzoltó életét vesztette. A tüzet piknikező kirándulók okozták, akik húst akartak sütni - derült ki a vallomásaikból. A rendkívül száraz körülmények és a szél hatására pillanatok alatt meggyulladt az erdő. Nem ez az egyetlen erdőtűz Spanyolországban, az ország számos más pontján is lángol a növényzet, mivel évtizedek óta nem volt ennél szárazabb és aszályosabb nyár azon a vidéken.

A két nagy olasz szigeten, Szicílián és Szardínián szintén tűzvészek pusztítanak, amelyeket a hatóságok szerint gyújtogatók okoztak. Szardínián a tűzben nem csak a növényzet, hanem egész marhacsordák vesztek oda, míg Szicíliában Palermo közelében több tucat embernek kellett elhagynia otthonát.

Másfél hete Portugália középső és északi részein küzdöttek az égő növényzettel, miután az országot hatvan éve nem látott aszály sújtja. A településeket is fenyegető tüzek miatt autópályákat is le kellett zárni. Dél-Franciaországban pedig több mint 10 ezer tengerparti kempingezőt kellett kimenekíteni a legalább ezer hektárnyi erdőt elpusztítót tüzek miatt.

Az Egyesült Államokban délnyugati részén legalább harmincan haltak meg a hét vége óta tartó rekordhőségben. Arizonában huszonnégyen, Kaliforniában ketten, Nevadában pedig hármán váltak a forróság áldozataivá.

A meteorológusok szerint nem rendkívüli az időjárás

"A spanyolországi és portugáliai szárazság teljesen normális, Dél-Európában nyáron igen kevés csapadék hullik. A környező országok hatalamas esőzései sem teljesen szokatlanok" - mondta az [origo]-nak az ICI Interaktív Meteorológia szakembere, aki hozzátette: az utóbbi években hozzászoktunk a forró és aszályos nyarakhoz, ezért érezhetjük rendkívülinek a sok júliusi csapadékot, pedig ha tízévente ilyen az idő, abban nincs semmi szokatlan. Sokkal több információhoz juthatunk a világ bármely részéről, ezért van az, hogy több természeti katasztrófáról értesülünk, és nem azért, mert több lenne belőlük, mint például ötven évvel azelőtt - mondta a meteorológus.

A romániai katasztrofális áradásokban az emberi tevékenység is szerepet játszott - hívták fel a figyelmet romániai szakemberek. Az elmúlt években egész hegyoldalakat taroltak le, így nem volt megfelelő növényzet, ami visszatartotta volna az esővizet, ráadásul a levezetőcsatornák tisztítását is elhanyagolták.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK