A londoni robbantások miatt fogtak el egy al-Kaidást

2005.07.20. 8:10

Több személyt is őrizetbe vettek Pakisztánban a londoni robbantásokkal kapcsolatban. Közöttük van az al-Kaida egyik magas rangú embere, akit azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állt a robbantókkal. A pakisztáni hatóságok számos razziát tartottak, és több mint száz szélsőséges muzulmánt vettek őrizetbe.

A pakisztáni rendőrség kedden őrizetbe vette az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik magas rangú vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy szoros kapcsolatban volt a londoni merényletek elkövetőivel - írta a The Times című brit napilap.

A pakisztáni férfi egyike annak a huszonnégy személynek, akiket a rendvédelmi erők Lahorban és Karacsiban tartott razziáik során fogtak el. Jelenleg a július 7-i londoni merényletekben játszott feltételezett szerepéről hallgatják ki.

"Feltételezéseink szerint az őrizetbe vett személyek közül kettő vagy három kapcsolatban volt azokkal, akik pokolgépeket a helyszínre vitték, főként egyikük, aki az al-Kaida jelentős alakja. Intenzív kihallgatásnak vetjük alá őket" - idézett a lap egy magas rangú pakisztáni vezetőt.

A pakisztáni hatóságok emellett számos nagyszabású razziát tartottak a londoni merényletek miatt, korániskolákban, iszlámista csoportok irodáiban, illetve magánházakban. Az akciók során  több mint száz szélsőséges muzulmán milicistát vettek őrizetbe. Pervez Musarraf pakisztáni elnök egyértelmű parancsot adott arra, hogy a biztonsági erők korlátozzák a szélsőségesek tevékenységét és ne tanúsítsanak irgalmat azokkal szemben akik a vallási erőszakot hirdetik.

Nemcsak azok ellen folyik hajtóvadászat, akik közvetlen részesei lehettek a londoni robbantásoknak, hanem azok ellen is, akik segítik, illetve bújtatják a külföldi milicistákat - közölte névtelenül egy magas rangú biztonsági tiszt.

A brit hatóságok szerint a július 7-i londoni merényletek az al-Kaida kézjegyét viselték magukon. A rendőrség három pakisztáni és egy jamaicai származású brit állampolgárt gyanúsít azzal, hogy ők követték el az öngyilkos pokolgépes támadásokat három metrószerelvényben és egy autóbuszon. A robbantásokban legalább 56 ember meghalt, és 700-an megsebesültek.

Az iszlámábádi hatóságok korábban közölték, hogy a három pakisztáni származású terrorista a merényletek előtti hónapokban Pakisztánban járt, és erőfeszítéseket tesznek azoknak a személyeknek a felkutatására, akikkel a merénylők Pakisztánban találkoztak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK