Békét kötött a Hamász és a Fatah

2005.07.20. 1:18

A Hamász radikális palesztin mozgalom és a Fatah kormánypárt magas rangú vezetői szerdán bejelentették, hogy a gázai övezeti harcok beszüntetésére adtak parancsot a fegyvereseiknek, miután előző nap a két mozgalom közötti összetűzések során tizenhárman sebesültek meg.

"A mozgalmak megállapodtak, hogy beszüntetnek minden összetűzést és erőszakot, véget vetnek a fegyveres jelenlétnek és minden olyan ügynek, amely a két fél közötti feszültségre vezetne" - közölte Szufián Abu Zaida Fatah-vezető a Fatah és a Hamász közös sajtótájékoztatóján Gázában. "Semmi sem jobb, mint az ellenségük elleni egységünk" - jelentette ki Nizar Rajjan, a Hamász egyik vezetője.

A két szervezet kedden állapodott meg, hogy kivonják fegyvereseiket Gáza város északi részének utcáiról, hogy így járuljanak hozzá az elmúlt évek legsúlyosabb, palesztin szervezetek közötti összecsapásainak beszüntetéséhez.

A Hamász és a Fatah fegyveresei közötti összecsapásokban tizenhárman sebesültek meg kedden a Gázai övezetben. Az összecsapások a dzsabalíjai menekülttáborban azután törtek ki, hogy két Hamász-irodát és egy gépkocsit felgyújtottak, a Hamász és a Fatah egymást vádolta a támadásokkal.

Az erőszak néhány hete lángolt fel újra, amikor Mahmúd Abbász palesztin elnök utasítást adott a biztonsági erőknek: akadályozzák meg, hogy a Hamász rakétákkal támadjon izraeli célpontokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK