Betiltották a lett melegfesztivált

2005.07.20. 15:09

Nem rendezhetik meg első fesztiváljukat a lett melegek a hét végén Rigában. A hatóságok biztonsági megfontolásokkal indokolták a betiltást. A rendezők viszont úgy vélik, a betiltás azt mutatja, hogy Lettország nem demokratikus állam.

Fotó: EPA
A római melegfesztivál

Nem rendezhetik meg első fesztiváljukat a lettországi homoszexuálisok a hét végén Riga központjában - ismertette szerdán a lett főváros vezetésének döntését Ugis Vidavskis, a főpolgármesteri hivatal szóvivője. A lett melegek szövetsége Riga Pride 2005 nevű rendezvényére több környező országból, így Észtországból, Litvániából, Svédországból, Finnországból és Oroszországból is érkeztek volna vendégek. A balti államban ilyen jellegű rendezvény még nem volt.

Vidavskis szóvivő biztonsági megfontolásokkal indokolta a betiltást, a hatóságok ugyanis attól tartanak, hogy a melegek felvonulása a közrend megzavarásához és incidensekhez vezethet.

A készülő melegparádét Aigars Kalvitis kormányfő is élesen bírálta. "A szexuális kisebbség tömeges megjelenése a főváros szívében, ráadásul a rigai székesegyház mellett megengedhetetlen" - fogalmazott a miniszterelnök, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes - közelebbről meg nem nevezett - szélsőséges szervezetek máris azt tervezték, hogy a helyszínre vonulnak és alaposan helybenhagyják a rendezvény résztvevőit.

A rendezők nevében a lettországi homoszexuálisok szervezetének egyik vezetője viszont úgy vélekedett, a betiltás azt mutatja, hogy Lettország nem demokratikus állam.

KAPCSOLÓDÓ CIKK