Egy jugoszláv ezredes bújtatta Mladicot

2005.07.20. 13:57

A szerb titkosszolgálat főnöke szerint 2002 végéig a szerbia-montenegrói hadsereg egyik ezredese bújtatta sokáig a srebrenicai népirtással vádolt Ratko Mladicot. Goran Petrovic szerint erről a szerb hatóságok is tudtak, és informálták a meggyilkolt Zoran Djindjic kormányfőt és Vojislav Kostunica jugoszláv államfőt is.

A szerbia-montenegrói hadsereg vezérkarának egyik ezredese volt a srebrenicai népirtással vádolt egykori boszniai szerb hadseregparancsnok, Ratko Mladic testőrségének parancsnoka - állítja Goran Petrovic, a szerb titkosszolgálat volt főnöke. Petrovic közölte a szerdán megjelent Blic című belgrádi napilappal, hogy Dragomir Krstovic ezredes - aki a logisztikai osztály parancsnoka volt a vezérkarnál - egészen 2002 végéig Ratko Mladic testőrségének volt a parancsnoka.

A hadseregen belül összesen tíz olyan személy szolgált, akik mindennel ellátták a tábornokot, és Petrovic szerint ők ma is ezt teszik. Dusan Mihajlovic volt szerb belügyminiszter megerősítette ugyanennek a lapnak, hogy létezett egy titkosszolgálati feljegyzés arról, hogy egy vezérkari ezredes segíti Mladicot a rejtőzködésben.

Goran Petrovic szerint a polgári titkosszolgálatnak minden személyes adata megvolt azokról a tisztekről, akik segítették Mladicot a bujkálásban a Belgrádtól nyolcvan kilométerre délre fekvő Valjevónál. Pontosan tudták hollétét, követték mozgását, lehallgatták beszélgetéseit, és az erről szóló részletes információkat továbbították a belügyminiszternek és Zoran Djindjic néhai kormányfőnek. Petrovic szerint a miniszterelnök ezekkel az adatokkal felkereste Vojislav Kostunica akkori jugoszláv államfőt (jelenlegi szerb miniszterelnököt), aki a hadsereg főparancsnoka is volt, de ő olyasmit válaszolt Djindjicnek, hogy "ezt ne piszkálja és ne avatkozzon bele".

Goran Petrovic szerint felvetődik a kérdés: vajon Kostunicát, illetve a vezérkar két volt parancsnokát, Nebojsa Pavkovicot és Branko Krgát felelősségre vonják-e amiatt, hogy segítettek Mladicot a bujkálásban, hiszen - mint mondja - mindnyájan tudták, hogy a tábornok hágai vádlott, és az Interpol körözése alatt áll. A hágai Nemzetközi Törvényszék Ratko Mladicot tartja a nyolcezer áldozatot követelő srebrenicai népirtás fő felelősének.

KAPCSOLÓDÓ CIKK