Harminc halott az amerikai hőhullámban

2005.07.20. 8:22

Harminc ember vesztette életét az USA délnyugati részén tomboló hőségben. Arizonában 50 Celsius-fokot mértek, Las Vegasban a csúcsra járatott légkondicionálók miatt sorozatosak az áramszünetek. Kaliforniában hűsölő helyiségeket alakítottak ki.

Közel harmincan meghaltak az Egyesült Államok délnyugati területein a hét vége óta tomboló rekordhőségben. A helyi hatóságok szerint Arizonában huszonnégy, Kaliforniában kettő, Nevadában pedig három ember vesztette életét a kegyetlen forróság miatt.

A hőség által leginkább sújtott Arizona lakói ugyan hozzászoktak a meleg időjáráshoz nyáron, de az idei hőség már nekik is sok. Az áldozatok többsége hajléktalan, illetve olyan idős ember, akinek nincs a lakásában légkondicionáló berendezés. Phoenixben, az állam fővárosában a hét vége óta 50 Celsius-fok körüli hőséget mérnek. A kánikula miatt több helyen erdőtüzek keletkeztek.

A nevadai Las Vegasban 47 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A hűtő-, illetve szellőztető-berendezések fokozott működtetése miatt komoly teher hárul az elektromos rendszerre: eddig 300 áramkimaradást jegyeztek fel.

Kaliforniában úgynevezett hűsölő helyiségeket alakítottak ki azok számára, akiknek otthonában nincs légkondicionáló berendezés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK