Kubai ellenzékieket engedtek szabadon

2005.07.20. 19:01

Szabadon engedtek Havannában szerdán három ellenzéki személyiséget, akit előző nap vettek őrizetbe. Vádat nem emeltek ellenük - közölték emberjogi források.

Marcelo Lópezt és Luis Angel Medina Garcíát a főváros különböző pontjain végrehajtott rendőri ellenőrzés során állították elő, Anaika Panecát pedig a lakásáról vitték be. Több órát töltöttek zárkában, majd kihallgatásuk és figyelmeztetésük után szabadon engedték őket.

Mindhárman az úgynevezett 75-ök csoportjának tagjai, vagyis azok közé az ellenzékiek közé tartoznak, akiket 2003-ban hosszú börtönbüntetésre ítéltek, de ők azóta kiszabadultak. Őrizetbe vételüket továbbiak fogják követni - jósolta Elizardo Sánchez, az Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottságának (CCDHRN) vezetője, aki szerint nagyon sok rendőr van az utcákon a közelgő nemzeti ünnep, július 26. előtt és a július 13-i incidensek után.

Múlt szerdán a kubai kormány "munkásbrigádokat" vonultatott fel Havannában maroknyi tüntető ellen, akik annak a 41 menekültnek a haláláról emlékeztek meg, akiknek bárkáját a kubai haditengerészet legázolta 1994-ben. Az akció során az ellenzék közlése szerint legkevesebb tíz személyt őrizetbe vettek, s közülük a CCDHRN szerint hatan még mindig őrizetben vannak. Az Európai Unió elnöksége közleményben fejezte ki megdöbbenését a történtek miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK