Egy republikánus párti amerikai képviselő szerint az Egyesült Államoknak az iszlám szent helyeit, közöttük Mekkát kellene "kilőnie" abban az esetben, ha Amerikát terroristák atomfegyverrel támadnák meg; a nyilatkozatot a kormány és az amerikai arabok is elítélték szerdán.

Tom Tancredo coloradói kongresszusi képviselő a múlt héten egy rádiós interjúban beszélt arról, hogy a legszentebb iszlám helyekre kellene bosszúcsapást mérni, ha nukleáris támadás érné az Egyesült Államokat. Például Mekka bombázására gondol - mondta, hozzátéve, hogy egy ilyen végzetes csapásra talán csak végzetes választ lehet adni.

A képviselő megnyilatkozását károsnak és sértőnek nevezte a washingtoni kormány. Amerika szövetségese, Törökország is szinte azonnal élesen bírálta Tancredo "ötletét".

Az Arab Amerikai Intézet, az Egyesült Államok egyik vezető arab szervezete veszélyesnek és felelőtlennek, egy amerikai képviselőhöz méltatlannak nyilvánította a coloradói kongresszusi küldött szavait. A szervezet szerint a rádiós nyilatkozat sérti az amerikaiak egy részének érzelmeit, a meggondolatlan nyelvhasználat mélyíti az Amerika és az arab, muzulmán világ közötti szakadékot.

Az intézet bocsánatkérésre szólította fel Tancredót, aki ezt visszautasította. Mint mondta, a szövegkörnyezetből kiragadva idézték gondolatait, ő csak mint lehetőséget vetette fel, hogy Mekka lehetne a célpont, ha iszlám szélsőségesek nukleáris támadást intéznének amerikai városok ellen. Azt is megjegyezte, hogy ha atomtámadás történne, sokaknak ennél rosszabb dolgok jutnának eszükbe.