Szaúd-arábiai merényletekre figyelmeztet az Egyesült Államok

2005.07.20. 20:16

Készülő szaúd-arábiai merényletekre figyelmeztette állampolgárait szerdán az Egyesült Államok rijádi nagykövetsége. Szaúdi források szerint a riasztás nélkülöz minden alapot.

A külképviselet éberségre intette a sivatagi királyságban tartózkodó amerikai állampolgárokat, miután "merénylet vagy terrortámadások operatív előkészítésére utaló jelek jutottak tudomására". A nagykövetség közleményében hozzátette, hogy nincs konkrét értesülése sem a lehetséges célpontokról, sem az időzítésről, sem pedig arról, milyen módszerrel készülnek végrehajtani az esetleges merényletet vagy támadásokat a világ első számú olajexportőr országában.

Szaúd-arábiai tisztségviselőket nem sikerült megszólaltatni a nagykövetség figyelmeztetésével kapcsolatban, egy névtelenséget kérő biztonsági forrás azonban megjegyezte, hogy a nyugati diplomáciai képviseletek korábbi riasztásai mind megalapozatlannak bizonyultak.

A szaúd-arábiai hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot helyi csoportját tartják felelősnek az országban két éve kezdődött erőszakhullámért. A csoport a nyugatiak kiűzését és a Nyugat-barát uralkodóház hatalmának megrendítését tűzte zászlajára.

A rijádi közszolgálati televízió szerdán számolt be arról, hogy az Egyesült Államok kiadott a királyságnak három szaúd-arábiai állampolgárságú személyt, akit a guantánamói támaszponton tartottak fogva. A tévében ismertetett belügyminisztériumi közlemény semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra a foglyokkal kapcsolatban, mindössze arra szorítkozott, hogy a családot értesítették hazatérésükről, már megérkeztek a királyságba, s közelebbről nem részletezett "jogi intézkedésekre" számíthatnak.

A guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton működő fogolytáborban 2002 januárja óta őriznek Afganisztánban elfogott, feltételezett fanatikus muzulmán tálibokat és terrorizmussal gyanúsított személyeket: a jelenleg fogva tartott 540 rab közül 121 szaúdi. Washington 2003 májusában már átadott az arab ország hatóságainak öt szaúdi állampolgárt, akik hazatérésük után börtönbe kerültek. A guantánamói rabokat szinte kivétel nélkül pontosan megfogalmazott vádak nélkül tartják fogva, néhányukat már több mint három éve. Az Egyesült Államok "ellenséges harcosoknak" nyilvánította a rabokat, megtagadva tőlük a hadifogoly státust, amely a genfi egyezmények alapján bizonyos jogokat nyújtana számukra.