Tizenöt áldozata van a Hajtang tájfunnak

2005.07.20. 18:51

Legkevesebb tizenöt halálos áldozatot követelt Kínában és Tajvanon a Hajtang tájfun, amely szerdán trópusi viharrá csendesült - jelentették a biztonsági szolgálatok és a helyi tömegtájékoztatási eszközök.

Tajvanon tizenkét ember vesztette életét, harminckét további megsérült és ketten eltűntek az idei év legpusztítóbb szélviharában. Kína tengerparti Csöcsiang tartományában három személy halt meg, és három embert eltűntként tartanak nyilván.

A Hajtang tomboló széllel és zuhogó esővel hétfőn és kedden söpört át Tajvanon és Kínán. A Kína délkeleti részén fekvő Csöcsiang és Fucsien tartományokban mintegy nyolcmillió lakost sújtottak az ítéletidő következményei: házak omlottak össze, fák dőltek ki, sárlavinák temettek be országutakat. A helyi hatóságok elmondása szerint áramkimaradások és a vízellátás akadozása is megkeserítette a térségben lakók életét.

A tengerparthoz közeli településeken a medrükből kilépett folyók több mint ezer embert vágtak el a külvilágtól. A kimentésükre érkezett rendőröknek helyenként vállig érő vízen kellett átgázolniuk - írta a China Daily című angol nyelvű újság. Egyedül a Vencsou ipari város körzetében keletkezett anyagi károkat 261 millió amerikai dollárra becsülik. A Csöcsiang tartomány déli részén elterülő Cangnan körzetre több mint 56 centiméter csapadék zúdult, az özönvízszerű esőzés elpusztította a termést, néhány falunál a vízszint háromméteres magasságig emelkedett - jelentette az Új Kína hírügynökség.

A tájfun közeledtére már hétfőn megkezdték az előkészületeket Csöcsiangban és Fucsienben, okulva a tavalyi katasztrófából, amikor ugyanebben az országrészben a Rananim nevet viselő, közel fél évszázada a legnagyobb tájfun vonult át, 164 halálos áldozatot követelve. A Hajtang elől összesen egymillió embert menekítettek biztonságos helyre több ezer önkéntes és rendőr közreműködésével.

A tengerparthoz közel eső térségben végzett pusztítás ellenére Kína megmenekült a legrosszabbtól, miután a tájfun az ország belseje felé haladva szerdán vesztett erejéből, és Fucsienből északnyugati irányba távozva trópusi viharrá gyengült.

A Hajtang óránként 227 kilométeres sebességgel hétfőn vonult át Tajvanon, ahol rizsföldek kerültek víz alá, és halastavak áradtak ki. A szélvihar okozta anyagi károkat több millió dollárra becsülik. A tengeren is meghalt egy ember, miután a sziget déli partjai előtt veszélybe került egy hajó 21 fős legénységével. Helikopterrel sikerült kimenteni 19 matrózt, egy további tengerészt még keresnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK