Egyre több jel utal arra, hogy valószínűleg családi okok miatt öngyilkos akart lenni az a 39 éves német férfi, aki pénteken este Berlin központjában repülőgépével a német parlamentnek otthont adó Reichstag épülete elé zuhant és szörnyethalt. Ugyanakkor egyelőre nem tudták kizárni azt a lehetőséget sem, hogy Volker Klawitter repülés közben rosszul lett.

Vasárnap már csak a kiégett fű emlékeztetett a péntek esti tragédiára, amikor a német parlamentnek otthont adó Reichstag épülete elé zuhant egy kisrepülő és a pilótája szörnyethalt. A szerencsétlenség színhelye a Reichstagtól, a Brandenburgi kaputól és a kancellári hivataltól egyaránt körülbelül kétszáz méterre terül el.

Pénteken este filmező és ámuló turisták százainak szeme láttára egy kétfedelű kisgép bukkant fel északkeleti irányból, s a Reichstag épülete fölött-mellett elrepülve, egyes szemtanúk szerint az egyik zászlót szinte súrolva, meredeken a Reichstag előtti füves területre zuhant. A gép azonnal kigyulladt, a roncsból kirepült pilótát még megpróbálták újjáéleszteni, de nem sikerült. Másnak nem esett baja. Ehrhart Körting, Berlin belügyminisztere (szenátora) rögtön kizárta, hogy a férfi merénylet végrehajtásának szándékával repült volna a kormányzati negyed fölé.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a férfi öngyilkos akart lenni. A férfi felesége pár napja eltűnt, eltűnését nem a férj, hanem az asszony munkahelye jelentette. Volker Klawittert kihallgatta a rendőrség, s vallomása során állítólag ellentmondásokba keveredett. A rendőrség nem zárja ki, hogy az asszony erőszakcselekmény áldozata lett. Volker Klawitter pénteken 14 éves fiával szállt fel Eggersdorfból a biplánon, majd landolt a közeli Strausbergben. Itt kiszállította a fiút, átadta neki személyes okmányait, autókulcsát, állítólag öngyilkossági szándékra utaló kijelentést tett, majd egyedül folytatta útját. Az amatőr felvételekből ítélhetően nem zárható ki, hogy a férfi szándékosan irányította gépét egy olyan pontra, ahol senki sem tartózkodott.

Ugyanakkor egyelőre nem zárható ki, hogy Volker Klawitter repülés közben rosszul lett. A feltevést a boncolási eredmény erősítheti, vagy cáfolhatja meg.

Az eset miatt fellángolt a vita, hogy mennyire biztonságos a berlini kormányzati negyed, mennyire védhető esetleges terrorista támadásokkal szemben. A német főváros felett - kivételes esetektől, például az amerikai elnök látogatásától eltekintve - engedélyezik kisgépek repülését, főleg, ha sétarepülésekről van szó, de a gépeknek kapcsolatban kell állniuk az irányító tornyokkal. A péntek esti gépet a radarok nem észlelték.

Németországban légtérbiztonsági törvényt fogadtak el a 2001-ben végrehajtott New York-i és washingtoni merényletek, valamint azután, hogy 2003 elején a frankfurti légtérben egy kisgép vezetője azzal fenyegetőzött, hogy nekihajt az egyik felhőkarcolónak. A törvény értelmében legeslegvégső esetben le is lehet lőni egy olyan utasszállító gépet, amelyet terroristák kerítenek hatalmukba, s a gépet úgymond fegyverként akarják használni. A törvényt az államfő fenntartásait mellékelve írta alá.